Трупе ДНР и Русије затвориле „котао“ око Мариупоља

Ростовска област, 1. марта 2022. ДОН24.РУ.

Групација украјинске војске и националиста у Мариупољу у потпуном је обручу, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Излаз украјинске војске на Азовско море  потпуно је блокиран. Предњи одреди ДНР стигли су до границе Доњецке области и повезали се са руским снагама, које су преузеле контролу над областима дуж обале“, наводи се у саопштењу.

Тиме је, како се тврди, завршена најважнија етапа блокирања украјинских трупа на једном од кључних стратешких праваца.

Котао је затворен пошто је артиљерија ДНР данас прецизним ударом погодила штаб Оперативно-тактичке групације Исток Оружаних снага Украјине, најспремније групације украјинских трупа. Овај штаб је контролисао  групацију, која се бранила од Доњецка до Мариупоља, рекао је за ДОН 24 извор из војних структура ДНР.

Карта Ростов-Мариупољ
Карта Ростов-Мариупољ

„Већина старешина штаба групације Исток је убијена или рањена. Према непотврђеним информацијама, погинуо је командант ове групације , генерал Оружаних снага Украјине Содол. Само благовремено бекство са командног места могло би да га спасе. Једноставно није имао друге опције да преживи. У овом тренутку изгубљена је команда над бригадама војске Украјине у овој области. Непријатељ је неорганизован“, рекао је наш саговорник.

Сада је немогуће сазнати каква је ситуација у самом Мариупољу – телефонска мрежа у граду не ради, интернет је често у прекиду.

Извор: ДОН24.РУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *