Trupe DNR i Rusije zatvorile „kotao“ oko Mariupolja

Rostovska oblast, 1. marta 2022. DON24.RU.

Grupacija ukrajinske vojske i nacionalista u Mariupolju u potpunom je obruču, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Izlaz ukrajinske vojske na Azovsko more  potpuno je blokiran. Prednji odredi DNR stigli su do granice Donjecke oblasti i povezali se sa ruskim snagama, koje su preuzele kontrolu nad oblastima duž obale“, navodi se u saopštenju.

Time je, kako se tvrdi, završena najvažnija etapa blokiranja ukrajinskih trupa na jednom od ključnih strateških pravaca.

Kotao je zatvoren pošto je artiljerija DNR danas preciznim udarom pogodila štab Operativno-taktičke grupacije Istok Oružanih snaga Ukrajine, najspremnije grupacije ukrajinskih trupa. Ovaj štab je kontrolisao  grupaciju, koja se branila od Donjecka do Mariupolja, rekao je za DON 24 izvor iz vojnih struktura DNR.

Karta Rostov-Mariupolj
Karta Rostov-Mariupolj

„Većina starešina štaba grupacije Istok je ubijena ili ranjena. Prema nepotvrđenim informacijama, poginuo je komandant ove grupacije , general Oružanih snaga Ukrajine Sodol. Samo blagovremeno bekstvo sa komandnog mesta moglo bi da ga spase. Jednostavno nije imao druge opcije da preživi. U ovom trenutku izgubljena je komanda nad brigadama vojske Ukrajine u ovoj oblasti. Neprijatelj je neorganizovan“, rekao je naš sagovornik.

Sada je nemoguće saznati kakva je situacija u samom Mariupolju – telefonska mreža u gradu ne radi, internet je često u prekidu.

Izvor: DON24.RU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *