Novosadska Akademija umetnosti pobednik konkursa za izlaganje na nacionalnom paviljonu Ars Elektronike

Predstojeći Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra 2021. godine u Novom Sadu, udružiće snage sa najprestižnijom evropskom institucijom za razvoj i eksperimente na polju transmedijske umetnosti i novih likovnih medija, Ars Elektronikom. Tim povodom, održan je konkurs za izlaganje na paviljonu Ars Elektronike u Kreativnom distriktu na Velikom Limanu, a pobedničko rešenje „Vrt” dala je Akademija umetnosti u Novom Sadu.

Na javnom konkursu tim Akademije umetnosti i njihov projekat pružili su, po oceni komisije, najbolje rešenje za nacionalni paviljon koji će biti organizovan tokom Kaleidoskopa kulture u objektu 11 u Kreativnom distriktu. Tim u sastavu: Konstantin Đuričković, Jelena Gajinović, Aleksandar Danguzov i Edvard Vinters, uz rukovodioca projekta, redovnog profesora Akademije umetnosti, dr Gorana Despotovskog, predložili su idejno rešenje „Vrt”, kao deo postojećeg projekta Akademije umetnosti „Razlike”.

„Razlike“ su projekat Akademije umetnosti koji postoji od 2005. godine i koji je izrastao iz ideje uvođenja vannastavnih aktivnosti u kojoj studenti i profesori Departmana likovne umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu istražuju u polju umetničkog i stvaralačkog delovanja. Realizacija projekta se odvija na godišnjem nivou, aktivno kroz diskusije i izložbe angažovanih profesora i studenata učesnika. Svi učesnici se mogu izraziti kroz praktične radove i teorijske sadržaje koji obuhvataju savremenu umetničku praksu. Projekat je otvoren za kreativni susret različitih i drugačijih umetničkih, društvenih, socijalnih i političkih formi izražavanja u cilju istraživanja oblasti socijalne, ekonomske, kulturne i političke vrednosti razlika. Značaj projekta „Razlike” zasniva se na svojevrsnom sjedinjavanju svih umetničkih oblasti i učestvovanju sva tri departmana Akademije umetnosti i njihovoj međusobnoj interakciji.

Odluku je donela konkursna komisija u sastavu: dr Sanja Kojić Mladenov, istoričarka umetnosti – predsednica komisije, Stanislav Drča, master umetnik novih likovnih medija i Dobrivoje Erić, istoričar umetnosti.

Pobedničko rešenje odabrano je na osnovu kriterijuma interdisciplinarnosti i transmedijalnosti u razradi dela i zastupljenosti savremenih umetničkih praksi i novih formi izražaja; originalnosti, unikatnosti i kreativnosti u idejnom rešenju; ekonomičnosti, racionalnosti i izvodljivosti, te uspešnog odgovora na zadatu temu Ars Elektronike – „A New Digital Deal”. Ars Elektronika potvrdila je učešće i partnerstvo sa projektom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i u godini titule, 2022. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *