Za nabavku poljoprivredne mehanizacije bezmalo 314 miliona

Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je stiglo ukupno 2.269 prijava, a od 1.475 koje su ispunjavale propisane uslove 313,6 miliona dinara dodeljeno je za 520 korisnika.

Novac je namenjen poljoprivrednim gazdinstvima za nabavku novih mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta, đubrenje, setvu, sadnju, zaštitu bilja, ubiranje useva i transport, kao i za nabavku opreme za čišćenje i pranje poljoprivrednih proizvoda, berbu, sortiranje i kalibriranje, pakovanje i obeležavanje proizvoda.

Ugovore je nosiocima registrovanih gazdinstava dodelila pomoćnica resornog sekretara  Dragica Ilić, koja je,između ostalog, istakla:

„Svesni smo činjenice da je za savremen način bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom neophodna i savremena mehanizacija. Imajući u vidu prosečnu starost poljoprivrednih mašina u našoj pokrajini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ulagaće i dalje u nabavku nove priključne mehanizacije“.

Ona je navela da su bespovratna sredstva za podršku utvrđena u  iznosu do 60 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije, i da su, osim fizičkim licima – nosiocima registrovanih gazdinstava, dodeljena i pravnim licima i zemljoradničkim zadrugama u broju koji je bio moguć u odnosu na opredeljena sredstva u ovom ciklusu, a da olakšice za žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizička i pravna lica čiji su osnivači mlađi od 40 godina, iznose do 70 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova.

izvor, foto: APV

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *