Koreodrama „Rašivanje“ ponovo na repertoaru SNP-a

U subotu 7.  oktobra, s početkom u 18 časova,  na sceni Pera Dobrinović možete pogledati koreodramu „Rašivanje“  u koreografiji Saše Krge.

Prenosimo vam  utisak  plesnog pedagoga, dr Maje S. Vukadinović, sa premijere koja je održana u junu ove godine.

O Saši Krgi i koreodrami „Rašivanje” – utisci

U samoj odrednici predstave i naslovu – koreodrama Rašivanje – čitaju se ključne reči i oblici stvaralaštva koji opisuju Sašu Krgu. On je izvođač, koreograf, tvorac kostima. Međutim, on je mnogo više od toga: onaj koji inspiriše i podstiče, onaj sa kim može da se sanja. Neko ko zna kako da motiviše osobu da razume, odigra ili živi svoje snove.
Njegovo majstorstvo u igri obuhvata specifični stil stvaranja, prepoznatljiv izvođački „rečnik”, radoznalost i veoma istančan osećaj sa kojim pristupa svakoj kreaciji. Ono čini da odigrani tj. izvedeni simboli i igrom izražena osećanja lako komuniciraju sa publikom. Njegova višegodišnja praksa alternativne medicine, dugogodišnje istraživanje samog sebe, ali i pomaganje drugima da otkriju svoje motive, konflikte i osećanja, ima značajan udeo u tome kako Saša razume potragu i jezik duše. Pored svega, njegovo iskustvo u osmišljavanju i šivenju kostima za različite predstave, kao i poznavanje niza materijala i tehnika šivenja iz krojačkog sveta, doprinose da su sadržaji koje dočarava kroz igrački pokret potpuni i jedinstveni. Ovaj izuzetan i originalan spoj najrazličitijih veština Saša Krga primenjuje u svom stvaralaštvu bilo da se ono odnosi na umetničku igru bilo na duševno zdravlje.
U koreodrami Rašivanje, umesto „štepa” ili „poruba”, tj. maskiranja i zatvaranja on se opredeljuje za razotkrivanje. Podržava Suzanu Rudić da svoju ličnu temu „Stanište”, iskaže ne samo poetski kroz pesmu „Gradovi” nego i kroz igru i scenski pokret. Uz pomoć pet izvođača, sjajan izbor muzike i dinamičnu rasvetu, Saša Krga oživljava libreto Suzane Rudić na kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.
Dirljiva i potresna predstava o onome koga nema. O izostanku, o nedostajanju, o živoj prošlosti u sadašnjem trenutku. O ocu. O majci. O sebi. O „telu koje trpi ali govori istinu”. Na simboličan način i kroz scenski pokret prikazuju se „ubodi”, „rezovi” i „pocepani” delovi duše koji nikad nisu ni bili sastavljeni (kao materijal kada se rašije). Koreodrama govori mnogo o potrazi, ali i o nalaženju. Publici je lako da se poistoveti i sa temom i sa izvođačima i sa atmosferom.
U svetu igre Saše Krge, i telo i duša prolaze kroz proces koji nudi mogućnost da se izleči njihova podeljenost. Da telo više ne trpi, i da duša više ne ćuti. Taj poduhvat počinje „Rašivanjem” čiji je i cilj i tok i kraj izražavanje sopstvene istine.
U Novom Sadu, jun 2023. dr Maja S. Vukadinović

 

https://prodaja.snp.org.rs/rs/site/eventDetail/index/3489

Rašivanje- živa instalacija
Produkcija –Ružica Bojović
Idejni tvorac, libreto -Suzana Rudić
koreografija, kostim i režija – Saša Krga
kompozitor -Dimitrije Beljanski
muzička produkcija i aranžman – Veljko Cvetić
igraju- Anđela Pećinar, Jelena Vasić, Sonja Stekić, Aleksa Jovčić i Milan Radovanović.
scenografija- Suzana Rudić
fotografija: Miljan Sekulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *