Na Fruškoj Gori u martu i aprilu izbilo čak 16 požara

Od početka marta do danas, na Fruškoj Gori izbilo je ukupno 16 požara, u kojima je stradalo oko 45 hektara niskog rastinja, kao i jedan broj životinja koji nastanjuju taj prostor. Uzrok požara je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje pojedinaca koji su na planini kampovali, roštiljali, palili trsku i smeće.

Stepska staništa i livade, veoma retki i značajni ekosistemi u Vojvodini, izgoreli su nepažnjom onih koji su i pored ograničenja kretanja, zabrane okupljanja i celokupne vanredne situacije, dolazili na Frušku goru na izlete.

„Na Fruškoj gori, baš na tim staništima, nalazi se 11 vrsta orhideja koje su zaštićene. Zatim, nalaze se različite vrste osolikih muva, retke vrste pauka, sva ta njihova staništa su uništena i izgorele su same jedinke. Pored toga, imamo dosta retkih ptica i ta staništa su i hranilišta sokolova, orla belorepana, i oni su ovom prilikom isto tako uništeni“, rekao je Peđa Vukolić, pomoćnik direktora JP „Nacionalni park Fruška Gora“.

Gašenje požara dodatno je otežao jak vetar, kao i nepristupačnost terena, a samo brzom reakcijom vatrogasaca sprečeno je širenje vatre na šumu, s obzirom na to da se stihija poslednji put širila na Katanskim livadama, uz samu granicu zone Nacionalnog parka.

Takođe, osim onih koji pale vatru na livadama i u šumama, veliku opasnost po floru i faunu Fruške gore predstavljaju i nesavesni vozači koji iz automobila izbacuju izbacuju opuške i otpad.

izvor: RTV
foto: NP Fruska gora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *