Šta je sve potrebno da roditelji pripreme za upis prvaka?

Upis prvaka u osnovne škole je, usled uvođenja vanrednog stanja, odložen do daljnjeg. Ipak, Ministarstvo prosvete je, u saradnji sa kabinetom premijerke i Kancelarijom za eUpravu, osmislilo način da taj postupak ubrza. Istražili smo šta je sve potrebno da roditelji pripreme za upis, a šta je ono što će škole već same pribaviti elektronskim putem. Roditelji koji nisu u prilici da zakažu upis elektronskim putem moći će to da učine telefonom.

Na sajtu eUprave od 1. aprila funkcioniše platforma na kojoj je moguće da roditelji iskažu interesovanje za upis deteta u određenu školu.  Nakon ukidanja vanrednog stanja, na istom portalu će moći i da podnesu zahtev za upis.

„Svaka škola, odnosno stručni saradnik, da li je to jedan, dva, ili više, otvoriće određene termine u samoj aplikaciji eZakazivanje, da li će to biti od osam do 12, ili od 12 do četiri, gde će roditelji moći da izaberu termin, u skladu sa svojim obavezama i svojim aktivnostima“, rekao je Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje.

Školama će roditelji slati napomene o tome da li je detetu potreban produženi boravak. U tom slučaju je potrebno da od poslodavca pribave tzv. M4 obrazac, kao dokaz da su zaposleni. Sve ostalo će se pribavljati elektronskim putem.

„Ono što je novina od ove godine je da roditeljima neće biti potreban niti jedan papir. Škola će po službenoj dužnosti uzeti, povući iz tog sistema eUpisa, odnosno portala, prebivalište, Izvod iz matične knjige rođenih i iz sistema IZIS-a, to je zdravstveni sistem, to je od ove godine, povući će i lekarski pregled, kada dete obavi“, dodao je Pašić.

Mnogi roditelji nisu uspeli da decu odvedu na ranije zakazane preventivne preglede i vakcinaciju, zbog vanrednog stanja. U Institutu za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” kažu da su domovima zdravlja poslali preporuku da preglede zakazuju i obavljaju u cilju izbegavanja gužve, uz primenu fizičke distance i obavezu da lekari koriste propisane mere zaštite, upotrebu maski, rukavica i dezinfekciju posle svakog pregledanog pacijenta.

Na terenu nešto drugačija situacija. Na Odeljenju pedijatrije Doma zdravlja u novobeogradskom Bloku 44 rekli su nam da obaveznu vakcinaciju sprovode, uz prethodno zakazivanje. Ipak, na Odeljenju specijalističkih službi, kakve su recimo ORL, ili Oftalmologija, rekli su nam da primaju samo hitne slučajeve, a da pregleda uz zakazivanja neće biti do daljnjeg.

U onim domovima zdravlja koji ne mogu da ispoštuju preporuke “Batuta” specijalistički pregledi će biti obavljani naknadno. Iz Ministarstva prosvete poručuju da nema mesta panici jer će upis biti moguće obaviti sve do 31. avgusta.

izvor: RTV

foto: RTV (Vesna Milanović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *