U četvrtak na Spensu inkluzivna sportska manifestacija „Utakmice prijateljstva“

U četvrtak 19.oktobra od 10 časova u Maloj dvorani Spensa biće održana sportska manifestacija pod nazivom „Utakmice prijateljstva“, u okviru koje će biti realizovana tzv.„traka prijateljstva“, biće predstavljen kriket kao sportska disciplina i  održana utakmica prijateljstva.

Organizatori događaja su Ekumenska humanitarna ogranizacija (EHONS), Udruženje policajaca i građana “Bezbedna zajednica”, Visoki komesarijat Ujedinjenih nacije za izbeglice u RS (UNHCR) i  Komesarijat za izbeglice i migracije RS, a u saradnji sa predstavnicima Gradskog veća za omladinu i Sport Grada Novog Sada, Centra za kriznu politiku i reagovanje (CRPC) i Crvenog Krsta Novi Sad i Sremska Kamenica.

Cilj aktivnosti je ujediniti decu i mlade iz različitog socijalnog konteksta kako bi kroz druženje i poštovanje osnovnih odrednica sporta i fer pleja upotpunili slobodne vreme. Inkluzivni karakter događaja ogleda se oblikovanju atmosfere u kojoj različitosti nisu predmet posmatranja, reagovanja i otpora.Ekumenska humanitarna organizacija realizuje programe podrške obrazovnom sistemu, pritom su razvijeni i sada ved u uspešnoj primeni modeli koji doprinose smanjenju stepena osipanja
dece iz marginalizovanih grupa iz školskog sistema. Sa idejom doprinosa stvaranju inkluzivne sredine povezivanjem dece iz opšte populacije, populacije socijalno ugroženih porodica i izbegličke poplucije doprinede se ostvarivosti socijalne kohezije. U tom smeru kroz jasnu strukturu sportskog konteskta koji je blizak odabranoj ciljnoj grupi postide se povezivanju i podsticanju prosocijalnog vršnjačkog pristupa.

Učesnici su učenici osnovnih novosadskih škola 7. i 8. razreda i učenici srednjih škola (1. i 2. razred), mladi privremeno smešteni u PC u Šid, uzrasta 14-17 godina, kao i mladi uključeni u EHO programe koji se bave osnaživanjem marginalizovanih grupa.
Svoje učešće su najavile sledeće škole:  OŠ „Jožef Atila“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Dušan Radović“, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“, Gimnazija „Svetozar Marković“ Novi Sad, Elektrotehnikčka škola „Mihajlo Pupin“, Saobraćajna škola “Pinki”, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Dr Milan Petrović“, Sremska Kamenica: Srednja Škola Unutrašnjih Poslova „Jakov Nenadović“. Na kraju manifestacije biće uručene nagrade najboljima, najavio je organizator.

PROGRAM – četvrtak 19. 10. 2023, Mala dvorana SPENSA, Novi Sad

10.00 – 10.15 Obraćanje predstavnika Grada Novog Sada i organizatora
10.15 – 10.25 Svečano otvaranje sportskog događaja uz plesnu grupu „B13“
10.25 – 10.45 Zajednička TRKA PRIJATELJSTVA svih prisutnih i deljenje medalja
10.45 – 11.30 Predstavljanje KRIKETA kao sportske discipline
11.30 – 11.45 Izvlačenje ekipa za mali fudbal
11.45 – 16.00 UTAKMICE PRIJATELJSTVA u malom fudbalu
16.00 – 17.00 Proglašenje pobednika i uručenje nagrada

 

Izvor: Vojvođanski novinar, EHONS

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *