U nastavku Novosadskog muzičkog leta očekuju nas još dva koncerta

U subotu 5. septembra u Sinagogi nastupa kultna grupa „Ođila”, prepoznatljiva po autentičnom ruskom romskom zvuku, odnosno oslanjanju na tradiciju teatra „Romen” iz Moskve, a dan posle – 6. septembra u Dvorištu Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj Novosadski big bend sa specijalnim gostima – pevačima Bojanom Stamenov i Zoranom Šandorovim i uzbudljivim pop, disko i fanki programom.

Koncerti počinju u 20.30 časova.
Dobro došli!

Ulaznica još uvek ima za oba programa i prodaju se od 18. 30h do početka koncerata na mestu održavanja. Cena karata: 500,00 dinara za Grupu Ođila i 1.000,00 dinara za Novosadski big bend.
Za prisustvo koncertima neophodno je nošenje zaštitne maske.
***


Grupa „Ođila“ je osnovana 1983. godine i bila je jedna od najpopularnijih u tadašnjoj Jugoslaviji, nastupajući u svim značajnijim dvoranama i na uglednim manifestacijama u svojoj zemlji. Ođila” se slušala ne samo širom Jugoslavije, već i Evrope, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur).
Grupa je objavila tri albuma (dva zlatna), osvojila i nagradu „Orfej“ za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.
Nakon početka rata na prostorima Jugoslavije došlo je do gašenja benda. „Ođila” se na muzičku scenu u punom sastavu vratila u maju 2007. godine i od tada redovno nastupa u zemlji i inostranstvu.
***
Tokom proteklih 17 godina rada, Novosadski big bend je priredio 420 koncerata u zemlji i inostranstvu. Snimio je muziku za dve kultne serije: Cvat lipe na Balkanu i Nepobedivo srce, dok je kroz koncertnu aktivnost ostvario aktivnu saradnju s Beogradskom filharmonijom (novogodišnji koncerti), Horom i Orkestrom Opere SNP-a („Rok opera“ i „Disko opera“), zatim s medijskim kućama RTV Srbije, RTV Vojvodine, RTV Pink, kao i s gotovo svim renomiranim umetnicima u regionu.
Svojim kreativnim koncertnim nastupima, uz visok kvalitet izvođenja, te programsku politiku koja prati najsavremenije svetske trendove, Novosadski big bend je postao nezaobilazni činilac u kulturnom životu Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Njegovu okosnicu danas čine najbolji džez i pop muzičari Novog Sada.

Dirigent, aranžer i orkestrator Novosadskog bid benda Fedor Vrtačnik pišući muzičke aranžmane, sarađuje s mnogim svetskim big bendovima i simfonijskim orkestrima, od kojih treba spomenuti: Kalifornijski filharmonijski orkestar, za koji radi kao stalni orkestrator, Simfonijski orkestar „Philips“, čiji je stalni aranžer, Detroitski simfonijski orkestar, australijski Simfonijski orkestar Vulongonga, zatim Orkestar „Brandenburg Sinfonia“, Praški filharmonijski orkestar, Solunski simfonijski orkestar i mnogim drugim. Stalni je orkestrator i italijanskog Muzičkog konzervatorijuma u Čezeni. Pisao je muzičke aranžmane za Plasida Dominga, Hosea Karerasa, Alesandra Safinu, Džona Inesa, Nino Gvetadže, Kija Marčela…Član je udruženja „„Sibelius music“, „Berklee music“ i ASCAP-a (The American Society of Composer-Authors).

MONS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *