Почиње 47. Инфант у Кинеској четврти

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра, ИНФАНТ,  47. п0 реду  почиње данас у 20 часова на отвореном простору Кинеске четврти наступом познатог глумца и музичара Николе Пејаковића – Коље. Након наступа биће одограна представа “Ана Франк” Шабачког позоришта.

У главном програму под слоганом „Лична револуција” публика ће имати прилику да погледа три представе у такмичарској селекцији, по избору селекторке Сање Крсмановић Тасић. Фестивал ће публици пружити и богат пратећи програм, округле столове, као и представу у част награђених. Догађај се реализује у оквиру Калеидоскопа културе, који током пет недеља трајања, трећу годину заредом разноврсним програмима обележава крај лета у Новом Саду. Од 4. септембра до 9. октобра, будућа Европска престоница културе постаје град-сцена, а најшира публика свакодневно се сусреће са различитим врстама уметности.

На овогодишњем фестивалу, услед тренутне ситуације са коронавирусом, доминатну улогу имаће домаће трупе. У трци за награду на овогодишњем фестивалу биће Шабачко позориште са представом „Ана Франк“, Театар Мимарт са представом „Алгоритам сна“ и Битеф денс компанија са представом „Простор за револуцију“, обе из Београда. Представа Српског народног позоришта „Ко је убио Џенис Џоплин?“ биће изведена у част награђених, а овогодишњи чланови жирија су: доктор књижевних наука и директор Стеријиног позорја Мирослав Радоњић, магистар режије у алтернативном и луткарском театру Никола Завишић и дипломирани драматург Милан Пузић. Водитељка округлог стола биће Соња Петровић, редитељка.

Целокупан програм овогодишњег фестивала биће одржан на отвореном простору у Кинеској четврти, а улаз за све програме је бесплатан.

Публика тако од данас може погледати и изложбу скулптура “Траснформерси и Диноботи” аутора Данила Балетића биће постављена у четвртак 3. септембра на отвореном простору Кинеске четврти. Ову несвакидашњу изложбу, која ће употпунити 47. по реду ИНФАНТ суграђани могу погледати до недеље 6. септембра.

Данило Балетић, мајстор обраде метала, који за реализацију својих дела “Скулптура Трансформеси и Диноботи” користи одслужене индустријске материјале: метал и пластику. Транспозицијом одбаченог индустријског материјала/предмета – створио је нови поетичан облик дао му суштину, естетски и уметнички циљ, материјализовао основну идеју стварања нове вредности и одбаченог.

Прича о трансформерсима кренула је 2012. године. Тада је идеја која стоји иза њих била заштита животне средине, порука о трансформацији, променама. Аутор поручује: трансформација је увек присутна у свима нама и око нас. Изложба скулптуре указује на важну поруку, трансформацији одбаченог у нешто корисно и лепо.

КЦНС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *