Odbor za obnovu: Sremski Karlovci dobijaju veliki Kulturni centar

Na 2.sednici Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, kojoj je predsedavala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković,  doneta je odluka da na mestu doskorašnjeg velikog parkinga na ulazu u to mesto bude izgrađen veliki Kulturni centar, koji će obuhvatiti bioskop, pozorište, galeriju, biblioteku i druge multimedijalne sadržaje  koji će oživeti kulturno-istorijsko nasleđe i istovremeno uvesti savremene kulturne sadržaje za novu publiku.

Prema rečima predsednice OdboraMaje Gojković, Ministarstvo kulture izdvojiće 15 miliona dinara za  projektno-tehničku dokumentaciju, nakon čega sledi raspisivanje poziva za idejno rešenje izgleda tog objekta. Parkiralište na ulazu u centar odabrano je kao najbolje rešenje zbog ogromnog prostora koji nije opterećen imovinsko-pravnim problemima.

Usvojen je plan i program rada koji su predložili predstavnici Opštine, Pokrajinske vlade, SPC i SANU, a on predviđa obezbeđivanje milijardu 300 miliona dinara, iz svih nivoa finansiranja, za rekonstrukciju i revitalizaciju objekata koji predstavljaju kulturno-istorijsko nasleđe Karlovaca. Kako je najavljeno, usvojeni predlozi biće već sledeće sedmice na dnevnom redu sednice Vlade Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da će za desetak dana početi rekonstrukcija Ulice braće Anđelića, kojom će biti potpuno izmenjena i regulacija ostalih saobraćajnica u Karlovcima, a time se, kako je objasnio, unapređuje infrastruktura i svih okolnih ulica i omogućuje rekonstrukcija Trga Branka Radičevića, čije su fasade najvećim delom već obnovljene.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić zahvalio je predstavnicima Pokrajine i Republike što su odlučili da zajedničkim snagama pomognu toj opštini da se brže razvija jer , kako je rekao, „potrebni radovi prevazilaze mogućnosti opštine“.

Nakon sednice Odbora u zgradi Opštine Sremski Karlovci, Gojkovićeva, Mirović i Stojkečić obišli su,  u ulici Mitropolita Stratimirovića 14, kuću Dimitrija Anastasijevića, bogatog trgovca i dobrotvora iz 18. veka, koji je zaslužan za osnivanje čuvene Karlovačke gimnazije. Počela je obnova tog objekta, zahvaljujući novcu izdvojenom iz pokrajinske kase, a očekuje se da će radovi biti završeni u junu ove godine. Članovi Odbora za obnovu Karlovaca istakli su da je to samo jedno od mnogih značajnih zdanja koje će u 2022.godini biti oživljeno, a cilj je da Karlovci ponovo postanu srpski centar kulture čitave države, te da bude spoj tradicionalnih manifestacija i promocija kulturno-istorijskih znamenistosti, ali i mesto za novu publiku i moderne sadržaje koji će biti objedinjeni u Kulturnom centru.

Teskt i foto: Vojvođanski novinar (M.K.)

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *