Одбор за обнову: Сремски Карловци добијају велики Културни центар

На 2.седници Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца, којој је председавала министарка културе и информисања Маја Гојковић,  донета је одлука да на месту доскорашњег великог паркинга на улазу у то место буде изграђен велики Културни центар, који ће обухватити биоскоп, позориште, галерију, библиотеку и друге мултимедијалне садржаје  који ће оживети културно-историјско наслеђе и истовремено увести савремене културне садржаје за нову публику.

Према речима председнице Одбора Маје Гојковић, Министарство културе издвојиће 15 милиона динара за  пројектно-техничку документацију, након чега следи расписивање позива за идејно решење изгледа тог објекта. Паркиралиште на улазу у центар одабрано је као најбоље решење због огромног простора који није оптерећен имовинско-правним проблемима.

Усвојен је план и програм рада који су предложили представници Општине, Покрајинске владе, СПЦ и САНУ, а он предвиђа обезбеђивање милијарду 300 милиона динара, из свих нивоа финансирања, за реконструкцију и ревитализацију објеката који представљају културно-историјско наслеђе Карловаца. Како је најављено, усвојени предлози биће већ следеће седмице на дневном реду седнице Владе Србије.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић најавио је да ће за десетак дана почети реконструкција Улице браће Анђелића, којом ће бити потпуно измењена и регулација осталих саобраћајница у Карловцима, а тиме се, како је објаснио, унапређује инфраструктура и свих околних улица и омогућује реконструкција Трга Бранка Радичевића, чије су фасаде највећим делом већ обновљене.

Председник општине Сремски Карловци Александар Стојкечић захвалио је представницима Покрајине и Републике што су одлучили да заједничким снагама помогну тој општини да се брже развија јер , како је рекао, „потребни радови превазилазе могућности општине“.

Након седнице Одбора у згради Општине Сремски Карловци, Гојковићева, Мировић и Стојкечић обишли су,  у улици Митрополита Стратимировића 14, кућу Димитрија Анастасијевића, богатог трговца и добротвора из 18. века, који је заслужан за оснивање чувене Карловачке гимназије. Почела је обнова тог објекта, захваљујући новцу издвојеном из покрајинске касе, а очекује се да ће радови бити завршени у јуну ове године. Чланови Одбора за обнову Карловаца истакли су да је то само једно од многих значајних здања које ће у 2022.години бити оживљено, а циљ је да Карловци поново постану српски центар културе читаве државе, те да буде спој традиционалних манифестација и промоција културно-историјских знаменистости, али и место за нову публику и модерне садржаје који ће бити обједињени у Културном центру.

Тескт и фото: Војвођански новинар (М.К.)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *