Saopštenje Društva novinara Vojvodine

SAOPŠTENJE

Društvo novinara Vojvodine, kao najstarija i najbrojnija profesionalna asocijacija u Pokrajini, očekuje od Vlade Republike Srbije da pronađe način da Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizije Vojvodine obezbedi nedostajuća sredstva, zbog kojih je brojnim kolegama novinarima, snimateljima i montažerima otkazano radno angažovanje posredstvom agencija za zapošljavanje

Prema našem sudu, ovaj problem nema samo socijalni karakter, nego je i pitanje realizacije zakonske obaveze RTV-a da obezbedi proizvodnju programa na jezicima nacionalnih zajednica, kao i uslove za objektivno i pravovremeno informisanje svih građana Pokrajine.

Takođe, upravljačkoj strukturi RTV-a predlažemo da unapredi organizaciju produkcije i finansijsko planiranje, posebno imajući u vidu opštu ekonomsku nestabilnost izazvanu pandemijom virusa kovid 19. To znači da bi trebalo uzeti u obzir i veće oslanjanje na komercijalne izvore prihoda. Osnovni uslov za to je otvaranje još šireg prostora za talentovane, kreativne i profesiji posvećene ljude, koje RTV nesporno već ima, kako bi mogli da se u što većoj meri stvaralački iskažu i tako doprinesu povećanju gledanosti i slušanosti programa, a time i zaiteresovanosti oglašivača za saradnju.

Kad je reč o usklađivanju broja zaposlenih sa realnim funkcionalnim potrebama, potrebno je što pre dovršiti sistematizaciju radnih mesta, vodeći se principima racionalnosti i obaveza koje nalaže Zakon o javnim medijskim servisima. Uz finansijsku pomoć sva tri nivoa državnih struktura, smatramo da je potrebno u što kraćem roku formulisati socijalni program i plan penzionisanja tehnoloških viškova.

Verujemo da bi tako bila sprečena za sada skrivena, a nepotrebna, politizacija pitanja radnog statusa kolega angažovanih posredstvom agencija za zapošljavanje.

U Novom Sadu, 04.septembra 2020. godine

Za Društvo novinara Vojvodine

predsednik Petar Kočić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *