REKONSTRUKCIJA SPENSA – NAPRAVLJEN PRVI KORAK KA REŠENJU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Sportsko-poslovnog centra „Vojvodina“ Dragan Milić i dekan Fakulteta tehničkih nauka Srđan Kolaković potpisali su Ugovor o projektno-tehničkoj dokumentaciji za dogradnju i rekonstrukciju Spensa. Rok da profesori FTN-a urade studiju o stanju tog objekta je šest meseci, nakon čega će biti potrebno još godinu dana za sve ostale dokumente koji su neophodni do tendera za idejni projekat. „U junu je doneta Strategija razvoja SPC-a „Vojvodina“, a Grad je izdvojio 100 miliona dinara za pripremu dokumentacije, među kojom je i ova studija“, kaže gradonačelnik Miloš Vučević. Prema njegovim rečima, potpisivanje ugovora je veliki dan za Spens jer je to prvi korak ka konačnom rešavanju pitanja: u kakvom je stanju Spens, kakva mu je budućnost i šta se može učiniti na tom planu?“

Dekan FTN-a, prof.dr  Srđan Kolaković uveren je da će Spens, jedan od četiri simbola Novog Sada (pored UNS-a, Tvrđave i Sajma), bar kad je reč o studentima i strancima koji dođu u njega, zadržaće relativno sličan oblik dosadašnjem, ali će biti potrebne i neke značajnije izmene kad je reč o standardima gradnje, počev od energetske efikasnosti pa do materijala koji se danas koriste. „Spens se nalazi pored Univerziteta, kao i nedavno otvorenog Naučno-tehnološkog parka. To nesumnjivo otvara brojne mogućnosti, naročito u pogledu poslovnih sadržaja. Recimo, prilikom otvaranja NTP-a, potražnja za prostorom među startap kompanijama bila je 24 hiljade kvadratnih metara, a Park je mogao da ponudi samo trćinu. Zato Spens, pored sportskih i kulturnih sadržaja, može da iskoristi priliku da mladim ljudima sa dobrim idejama ponudi prostor“, objašnjava Kolaković, napominjući da će studiju stanja raditi mladi profesori, koji su budućnost Novog Sada, ali uz pomoć iskusnijih kolega.

Direktor SPC-a „Vojvodina“ Dragan Milić zahvalan je Gradu i Fakultetu, sa kojima ima višegodišnju saradnju, na kontinuiranoj podršci tom javnom preduzeću. Kako kaže, protekla godina bila je posebno izazovna za njih, jer je epidemija uzrokovala smanjene prihode usled ograničenja broja posetilaca, publike, sportskih događaja, što je napravilo dodatni problem u finansijskom poslovanju. S druge strane, troškovi, odnosno rashodi preduzeća, rasli su godinama, delom i zbog objekta koji je godinama energetski neefikasan, što bi u narednim godinama trebalo da bude rešeno, upravo planom obnove .

 

Autor tekst ai fotografija: Vojvođanski novinar (M.K)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *