РЕКОНСТРУКЦИЈА СПЕНСА – НАПРАВЉЕН ПРВИ КОРАК КА РЕШЕЊУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Спортско-пословног центра „Војводина“ Драган Милић и декан Факултета техничких наука Срђан Колаковић потписали су Уговор о пројектно-техничкој документацији за доградњу и реконструкцију Спенса. Рок да професори ФТН-а ураде студију о стању тог објекта је шест месеци, након чега ће бити потребно још годину дана за све остале документе који су неопходни до тендера за идејни пројекат. „У јуну је донета Стратегија развоја СПЦ-а „Војводина“, а Град је издвојио 100 милиона динара за припрему документације, међу којом је и ова студија“, каже градоначелник Милош Вучевић. Према његовим речима, потписивање уговора је велики дан за Спенс јер је то први корак ка коначном решавању питања: у каквом је стању Спенс, каква му је будућност и шта се може учинити на том плану?“

Декан ФТН-а, проф.др  Срђан Колаковић уверен је да ће Спенс, један од четири симбола Новог Сада (поред УНС-а, Тврђаве и Сајма), бар кад је реч о студентима и странцима који дођу у њега, задржаће релативно сличан облик досадашњем, али ће бити потребне и неке значајније измене кад је реч о стандардима градње, почев од енергетске ефикасности па до материјала који се данас користе. „Спенс се налази поред Универзитета, као и недавно отвореног Научно-технолошког парка. То несумњиво отвара бројне могућности, нарочито у погледу пословних садржаја. Рецимо, приликом отварања НТП-а, потражња за простором међу стартап компанијама била је 24 хиљаде квадратних метара, а Парк је могао да понуди само трћину. Зато Спенс, поред спортских и културних садржаја, може да искористи прилику да младим људима са добрим идејама понуди простор“, објашњава Колаковић, напомињући да ће студију стања радити млади професори, који су будућност Новог Сада, али уз помоћ искуснијих колега.

Директор СПЦ-а „Војводина“ Драган Милић захвалан је Граду и Факултету, са којима има вишегодишњу сарадњу, на континуираној подршци том јавном предузећу. Како каже, протекла година била је посебно изазовна за њих, јер је епидемија узроковала смањене приходе услед ограничења броја посетилаца, публике, спортских догађаја, што је направило додатни проблем у финансијском пословању. С друге стране, трошкови, односно расходи предузећа, расли су годинама, делом и због објекта који је годинама енергетски неефикасан, што би у наредним годинама требало да буде решено, управо планом обнове .

 

Аутор текст аи фотографија: Војвођански новинар (М.К)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *