Počela Vojna parada u Moskvi, prisustvuje i Vučić

U Moskvi se održava Vojna parada povodom obeležavanja 75. godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a događaju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Parada je počela u 10 sati po moskovskom vremenu otkucajima sa Spaske kule na Crvenom trgu, a smotru vojnih jedinica izvršio je ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je zatim predao raport predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na čiji poziv je minutom ćutanja odata pošta stradalima u borbi protiv fašizma.

vojna, parada, moskva

Putin je rekao da su se milioni ljudi iz svih republika bivšeg Sovjetskog saveza borili i spasli svoju zemlju od nacizma.

„Ne znam kako bi svet izgledao da nije bilo Crvene armije. Borci su platili visoku cenu da bi odbranili svoju zemlju“, rekao je Putin u pozdravnom govoru koji je završio tradicionalnim poklikom “Ura“ posle kojeg je izvedena himna Rusije, a zatim je počeo defile vojnih jedinica.

putin, vojna, parada, moskva

Tanjug (Sergey Pyatakov / Sputnik)

Paradi na Cvetnom trgu prisustvuju i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja među kojima su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev.

Šefovi delegacija paradu prate sa tribina, a na ceremoniji su i veterani Drugog svetskog rata.

Na 75. po redu paradi učestvuje oko 14 hiljada ljudi, a Rusija je pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u defileu na Crvenom trgu.

Moskovskim Crvenim trgom prodefilovalo je i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, naše najstarije jedinice.

vucic, garda, vojske, srbije, vojna, parada, moskva

Tanjug (INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“)

Predsednik Srbije s ponosom je ispratio defile srpskih gardista.

Vučić je sa tribina, odakle sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim visokim zvaničnicima prati paradu, stavio ruku na srce, čime je pokazao koliko je ponosan što uz ruske vojnike danas na Crvenom trgu marširaju i srpski gardisti.

Na paradi će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vežbama avijacije učestvovaće i 75 aviona.

vojna, parada

Tanjug (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Posetioci će moći da vide više od 20 novih modela vojne opreme, uključujući avione SU-57 i MIG-31K.

Najnoviji protivvazdušni raketni sistem Pancir-SM, opremljen malim raketama za borbu protiv mini dronova, biće prvi put prikazan na vojnoj paradi, a reč je o modernizovanoj verziji protivvazdušnog sistema Pancir-S.

Kako je najavljeno, biće prikazani i autonomni lanseri za raketni sistem „Jars“, operativno-taktički raketni sistemi „Iskander M“ i obalski raketni sistem „BAL“, protivvazdušni sistemi S-400, protivvazdušni raketno-topovski sistemi „Pancir“, višecevni bacači „Tornado S“, vozila „Tigar M“, blindirani automobili „Tajfun K“ 4k4 sa borbenim mogulom na daljinsko upravljanje i „Tajfun VDV“, oklopni transporteri BTR-82A, teški višecevni raketni lanseri TOS-2.

moskva, vojna, parada

Tanjug (Vitaliy Ankov / Sputnik)

Posetioci će videti i tenkove T-34-85, T-72B3, T-80BVM i T-90M, protivtenkovska samohodna vozila Su-100, desantna vozila BMD-4M, BMD-MDM, borbena vozila pešadije BMP 2 sa borbenim odeljenjem „Berežok“ , BMP „Kurganjec 25“ sa borbenim modulom kalibra 57mm, BMP „Armata“ sa borbenim modulom „Kinžal“.

Po završetku defilea koji će trajati duže od sata, predsednici Putin i Vučić i ostali šefovi delegacije uputiće se pešice prema Aleksandrovskoj bašti gde će zajednički položiti cveće na spomenik Neznanom junaku.

Parada pobede trebalo je da bude održana 9. maja, ali je odložena zbog epidemije korona virusa.

Predsednik Rusije je izabrao 24. jun, dan kada je održana prva Parada pobede u Moskvi pre 75 godina , koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

izvor: TANJUG; RTV
foto: Tanjug (Mikhail Voskresenskiy / Host photo agency)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *