Почела Војна парада у Москви, присуствује и Вучић

У Москви се одржава Војна парада поводом обележавања 75. година победе над фашизмом у Другом светском рату, а догађају присуствује и председник Србије Александар Вучић.

Парада је почела у 10 сати по московском времену откуцајима са Спаске куле на Црвеном тргу, а смотру војних јединица извршио је министар одбране Сергеј Шојгу, који је затим предао рапорт председнику Русије Владимиру Путину на чији позив је минутом ћутања одата пошта страдалима у борби против фашизма.

војна, парада, москва

Путин је рекао да су се милиони људи из свих република бившег Совјетског савеза борили и спасли своју земљу од нацизма.

„Не знам како би свет изгледао да није било Црвене армије. Борци су платили високу цену да би одбранили своју земљу“, рекао је Путин у поздравном говору који је завршио традиционалним покликом “Ура“ после којег је изведена химна Русије, а затим је почео дефиле војних јединица.

путин, војна, парада, москва

Танјуг (Sergey Pyatakov / Sputnik)

Паради на Цветном тргу присуствују и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, као и представници делегација из бројних земаља међу којима су председник Белорусије Александар Лукашенко и председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев.

Шефови делегација параду прате са трибина, а на церемонији су и ветерани Другог светског рата.

На 75. по реду паради учествује око 14 хиљада људи, а Русија је позвала војнике из 19 земаља да учествују у дефилеу на Црвеном тргу.

Московским Црвеним тргом продефиловало је и 75 припадника Гарде Војске Србије, наше најстарије јединице.

вуциц, гарда, војске, србије, војна, парада, москва

Tanjug (INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“)

Председник Србије с поносом је испратио дефиле српских гардиста.

Вучић је са трибина, одакле са председником Русије Владимиром Путином и другим високим званичницима прати параду, ставио руку на срце, чиме је показао колико је поносан што уз руске војнике данас на Црвеном тргу марширају и српски гардисти.

На паради ће бити приказано 225 јединица наоружања, војне и специјалне опреме, а у показним вежбама авијације учествоваће и 75 авиона.

војна, парада

Танјуг (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Посетиоци ће моћи да виде више од 20 нових модела војне опреме, укључујући авионе СУ-57 и МИГ-31К.

Најновији противваздушни ракетни систем Панцир-СМ, опремљен малим ракетама за борбу против мини дронова, биће први пут приказан на војној паради, а реч је о модернизованој верзији противваздушног система Панцир-С.

Како је најављено, биће приказани и аутономни лансери за ракетни систем „Јарс“, оперативно-тактички ракетни системи „Искандер М“ и обалски ракетни систем „БАЛ“, противваздушни системи С-400, противваздушни ракетно-топовски системи „Панцир“, вишецевни бацачи „Торнадо С“, возила „Тигар М“, блиндирани аутомобили „Тајфун К“ 4к4 са борбеним могулом на даљинско управљање и „Тајфун ВДВ“, оклопни транспортери БТР-82А, тешки вишецевни ракетни лансери ТОС-2.

москва, војна, парада

Танјуг (Vitaliy Ankov / Sputnik)

Посетиоци ће видети и тенкове Т-34-85, Т-72Б3, Т-80БВМ и Т-90М, противтенковска самоходна возила Су-100, десантна возила БМД-4М, БМД-МДМ, борбена возила пешадије БМП 2 са борбеним одељењем „Бережок“ , БМП „Кургањец 25“ са борбеним модулом калибра 57мм, БМП „Армата“ са борбеним модулом „Кинжал“.

По завршетку дефилеа који ће трајати дуже од сата, председници Путин и Вучић и остали шефови делегације упутиће се пешице према Александровској башти где ће заједнички положити цвеће на споменик Незнаном јунаку.

Парада победе требало је да буде одржана 9. маја, али је одложена због епидемије корона вируса.

Председник Русије је изабрао 24. јун, дан када је одржана прва Парада победе у Москви пре 75 година , коју су на Црвеном тргу испред Кремља предводили маршали Жуков и Рокосовски.

извор: ТАНЈУГ; РТВ
фото: Танјуг (Mikhail Voskresenskiy / Host photo agency)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *