Posle višedecenijskog čekanja žitelji naselja Bocke dobili vodovod

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević obišao je danas, zajedno sa predstavnicima Grada Novog Sada, završne radove na vodovodnoj mreži i početak radova na izgradnji kanalizacije u naselju Bocke, nadomak Novog Sada. Reč je o zajedničkoj investiciji Pokrajine i Grada Novog Sada u novi vodovod za ovo naselje, vrednoj blizu 72 miliona dinara, u kojoj je Sekretarijat učestvovao sa preko 19,6 miliona dinara.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dao je doprinos  realizaciji izuzetno značajne, kapitalne investicije za Novi Sad, odnosno naselje Bocke. Izgradnjom vodovodne mreže ostvaren je višedecenijski san njegovih stanovnika. U ovoj fazi ta investicija iznosi oko 72 miliona dinara, od čega Sekretarijat učestvuje sa 20 miliona“, istakao je Radojević. On je izrazio uverenje da je ovo pokazatelj da Grad Novi Sad vodi podjednako računa o svim naseljenim mestima, a da je uloga Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu da prepozna i pomogne ovakva naseljena mesta na obodu gradova, kako bi stanovnicima bili omugućeni uslovi života primereni 21. veku.

Član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković potvrdio je da su u naselju Bocke završeni radovi na izgradnji vodovodne mreže, što je omogućilo da 224 domaćinstva dobiju vodu.

„Kada smo krenuli da rešavamo problem vodosnabdevanja, na koji su meštani Bocki dugo ukazivali, nije postojala ni planska dokumentacija, niti su bili rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Do sada je u naselje Bocke, uključujući i izgradnju gravitacionog potisnog cevovoda sa crpnom stanicom, koju su zajednički finansirali Grad Novi Sad i Pokrajina, uloženo 230 miliona dinara. Istovremeno se izvode radovi na izgradnji kanalizacione mreže, za šta je Grad Novi Sad izdvojio 135 miliona“, istakao je Stojković.

Sekretar Radojević je sa predstavnicima Grada ovom prilikom obišao i domaćinstvo Mila Jovančevića, koje je prvo priključeno na novoizgrađenu mrežu. Ovaj žitelj naselja Bocke istakao je da je za njega ovo velika olakšica, jer već punih 20 godina čeka sa svojom porodicom i komšijama da dobije pijaću vodu.

Dr Radojević posetio je danas i registrovano poljoprivredno gazdinstvo Irene Milivojević u Sremskoj Kamenici, koje se bavi cvećarstvom i već pet godina redovno koristi subvencije resornog sekretarijata. Sredstva namenjena ženama nosiocima poljoprivrednog gazdinstva znatno su joj olakšala proizvodnju, te  je proširila svoju delatnost, uspela da izađe na veće tržište i ostvari bolju egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Resorni sekretar je rekao da je Irenino gazdinstvo pravi primer kako se na maloj površini može razviti intenzivna poljoprivredna proizvodnja, u ovom slučaju proizvodnja cveća.

„Pokrajinski sekretarijart za poljoprivredu pre svega podržava mala i srednja preduzeća, kako bismo zajedno sa njima, ulaganjem u novu opremu i tehnologiju, podigli njihovu konkurentnost. Primer Irene Milivojević je nešto čime se mogu rukovoditi i drugi slični proizvođači. Za četiri godine mandata sarađivali smo iz godine u godinu, a u ovo gazdinstvo investirano je ukupno oko četiri miliona dinara. Od toga Sekretarijat je izdvojio 2,7 miliona dinara, što je gotovo 70 odsto ukupne investicije“, rekao je Radojević i podsetio da je Sekretarijat 2017. godine povećao subvencije za sve poljoprivrednike sa 50 na 60 procenata povrata. Kada je reč o ženama nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, kao i svima onima koji se bave poljoprivredom u nerazvijenim područjima, subvencije se kreću i do 70 odsto. Radojević je čestitao ovoj preduzetnici na upornosti i odličnom poslovanju i poručio da Sekretarijat stoji na raspolaganju kako njenoj porodici tako i ostalim sličnim gazdinstvima.

Vlasnica ovog gazdinstva koje se 15 godina bavi proizvodnjom baštenskog i balkonskog cveća, zahvalila je na sredstvima koje je dobila putem konkursa, na koji se prvi put prijavila pre pet godina preko sajta Pokrajinske vlade. Ove godine subvencija iznosi 400.000 dinara, koju će upotrebiti za grejanje i još jedan plastenik. U ovom trenutku proizvodnja ove poljoprivrednice, koju je započela na 100 kvadrata negerejanog plastenika, zahvaljujući pokrajinskim subvencijama, odvija se na 1.200 kvadrata grejanog plastenika i još 1.000 kvadrata na otvorenom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *