После вишедеценијског чекања житељи насеља Боцке добили водовод

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић обишао је данас, заједно са представницима Града Новог Сада, завршне радове на водоводној мрежи и почетак радова на изградњи канализације у насељу Боцке, надомак Новог Сада. Реч је о заједничкој инвестицији Покрајине и Града Новог Сада у нови водовод за ово насеље, вредној близу 72 милиона динара, у којој је Секретаријат учествовао са преко 19,6 милиона динара.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду дао је допринос  реализацији изузетно значајне, капиталне инвестиције за Нови Сад, односно насеље Боцке. Изградњом водоводне мреже остварен је вишедеценијски сан његових становника. У овој фази та инвестиција износи око 72 милиона динара, од чега Секретаријат учествује са 20 милиона“, истакао је Радојевић. Он је изразио уверење да је ово показатељ да Град Нови Сад води подједнако рачуна о свим насељеним местима, а да је улога Покрајинског секретаријата за пољопривреду да препозна и помогне оваква насељена места на ободу градова, како би становницима били омугућени услови живота примерени 21. веку.

Члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић потврдио је да су у насељу Боцке завршени радови на изградњи водоводне мреже, што је омогућило да 224 домаћинства добију воду.

„Када смо кренули да решавамо проблем водоснабдевања, на који су мештани Боцки дуго указивали, није постојала ни планска документација, нити су били решени имовинско-правни односи.

До сада је у насеље Боцке, укључујући и изградњу гравитационог потисног цевовода са црпном станицом, коју су заједнички финансирали Град Нови Сад и Покрајина, уложено 230 милиона динара. Истовремено се изводе радови на изградњи канализационе мреже, за шта је Град Нови Сад издвојио 135 милиона“, истакао је Стојковић.

Секретар Радојевић је са представницима Града овом приликом обишао и домаћинство Мила Јованчевића, које је прво прикључено на новоизграђену мрежу. Овај житељ насеља Боцке истакао је да је за њега ово велика олакшица, јер већ пуних 20 година чека са својом породицом и комшијама да добије пијаћу воду.

Др Радојевић посетио је данас и регистровано пољопривредно газдинство Ирене Миливојевић у Сремској Каменици, које се бави цвећарством и већ пет година редовно користи субвенције ресорног секретаријата. Средства намењена женама носиоцима пољопривредног газдинства знатно су јој олакшала производњу, те  је проширила своју делатност, успела да изађе на веће тржиште и оствари бољу егзистенцију за себе и своју породицу.

Ресорни секретар је рекао да је Иренино газдинство прави пример како се на малој површини може развити интензивна пољопривредна производња, у овом случају производња цвећа.

„Покрајински секретаријарт за пољопривреду пре свега подржава мала и средња предузећа, како бисмо заједно са њима, улагањем у нову опрему и технологију, подигли њихову конкурентност. Пример Ирене Миливојевић је нешто чиме се могу руководити и други слични произвођачи. За четири године мандата сарађивали смо из године у годину, а у ово газдинство инвестирано је укупно око четири милиона динара. Од тога Секретаријат је издвојио 2,7 милиона динара, што је готово 70 одсто укупне инвестиције“, рекао је Радојевић и подсетио да је Секретаријат 2017. године повећао субвенције за све пољопривреднике са 50 на 60 процената поврата. Када је реч о женама носиоцима пољопривредних газдинстава и пољопривредницима млађим од 40 година, као и свима онима који се баве пољопривредом у неразвијеним подручјима, субвенције се крећу и до 70 одсто. Радојевић је честитао овој предузетници на упорности и одличном пословању и поручио да Секретаријат стоји на располагању како њеној породици тако и осталим сличним газдинствима.

Власница овог газдинства које се 15 година бави производњом баштенског и балконског цвећа, захвалила је на средствима које је добила путем конкурса, на који се први пут пријавила пре пет година преко сајта Покрајинске владе. Ове године субвенција износи 400.000 динара, коју ће употребити за грејање и још један пластеник. У овом тренутку производња ове пољопривреднице, коју је започела на 100 квадрата негерејаног пластеника, захваљујући покрајинским субвенцијама, одвија се на 1.200 квадрата грејаног пластеника и још 1.000 квадрата на отвореном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *