Od danas otvoreni parkovi i šetališta, od 4. maja javni i međugradski prevoz, restorani, kafići, od 8. maja tržni centri, avio prevoz od 18. maja

Od danas parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, a oni koji se u njima nalaze moraju biti na odgovarajućem odstojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je na konferenciji u Palati Srbija rekao da se od danas dozvoljavaju i treninzi na otvorenom, sa potpunim korišćenjem svih preporuka koje je Krizni štab utvrdio.

penzioneri, setnja, 2
Popuštanje mera nije izazvano nikakvim pritiscima

Popuštanje mera kada je u pitanju epidemija korona virusa u Srbiji nije izazvano nikakvim pritiscima, pa ni ekonomskim, rečeno je danas na konferenciji u Palati Srbija na kojoj je istaknuto da sve zemlje Evrope donose iste ili slične mere kada je reč o toj epidemiji.

Zamenica direktora Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević je rekla da sve zemlje Evrope donose iste ili slične mere kada je u pitanju epidemija novog korona virusa.

“To je isključivo stručno mišljenje, naravno da je koncept mnogo širi nego zdravstvo i da se mora sagledati u širem aspektu, ali mi smo ti koji isključivo donose preporuke na osnovu stručnog mišljenja i medicine zasnovane na dokazima”, rekla je Kisić.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da su pojedine mere popuštene, ali da uvek postoji oprez koji je opravdan.

„Lako se može desiti da se, kada budemo procenjivali epidemiološku situaciju u narednim danima i uočimo da je došlo do nečega što nije dobro, vratimo ponovo na staro. Ovo je proizvod onoga što se i kod nas i u drugim zemljama, pre svega u Evropi, sprovodi i nije izazvano nikakvim pritiscima“, rekao je Tiodorović.

Imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj je rekao da se i u Švedskoj sprovode preventivne mere, samo malo drugačije u skladu sa specifičnostima strukture stanovništva, navika, geografskoj položaja.

„Ne samo da ne prelazimo preko noći sa modela na model nego to nisu dva suprotna modela. Ove mere su samo postepeni izlazak, nadamo se, iz ove faze suzbijanja epidemijskog talasa koji će omogućiti da se život postepeno vraća u tokove, možda ne u idealno normalne, a da ne otvorimo novu pandorinu kutiju rizika“, rekao je Janković.

“Videćemo naknadno šta se može učiniti za one sportove koji su u zatvorenom. Vrlo brzo će i ta odluka biti doneta”, dodao je Tiodorović.

Od 4. maja obnavlja se međugradski saobraćaj, kao i gradski saobraćaj u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, ali bez klimatizacije.

Od 8. maja rade i tržni centri, a od 11. maja i vrtići, uz dobru pripremu.

Avioprevoz se obnavlja od 18. maja.

Od 4. maja javni i međugradski prevoz, restorani, kafići…

Od sledećeg ponedeljka, 4. maja, počinje sa radom gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj , a od 8. maja javni prevoz u Beogradu i Nišu, saopštio je Tiodorović.

Naglasio je da se gradski i međugradski prevoz pušta u saobraćaj uz pooštravanje svih mera zaštite, kao i bez upotrebe klime.

Istog dana, 4. maja, počeće sa radom i restoran i kafići, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

Od 8. maja, počinju sa radom i tržni centri, ali uz ograničeni broj korisnika i poštovanje socijalne distance, kao i korišćenje zaštitnih sredstava kako prodavca, tako i mušterija.

Tiodorović je saopštio i da će 11. maja početi da rade vrtići i produženi boravak u školama.

“Razlog otvaranja vrtića je da bi omogućili onim parovima koji počinju sa radom i koji imaju decu, a nemaju gde da ih ostave”, rekao je Tiodorović.

Pozvao je poslodavce na razumevanje da radnike i radnice koji nemaju gde da ostave decu oslobode dolaska na posao.

Avio prevoz moguć od 18. maja

U Srbiji će avio prevoz ponovo biti uspostavljen od 18. maja , najavio je danas Tiodorović i dodao je da će to biti moguće prema preporukama svetskih avioagencija i uz sagledavanje epidemiološke situacije.

avion, poletanje, er, srbija, ejr, srbija, air, serbia, 5

EPA-EFE (Andrej Cukic)
Kisić: Po pitanju vikenda ostajemo rigidni, jednoglasno

Struka je jednoglasno za rigidne i nepopularne mere za 1. maj, ali, i ako ih ne bude, apelujem da se za naredne praznike građani ponašaju odgovorno prema sebi i svojoj porodici, rekla je zamenica direktora Instituta „Batut“.

« Preporuka je da se apsolutno strpimo još malo, jer se vidi kraj izlaska iz epidemije i ne treba sada zbog gubitka strpljenja i želje da budemo napolju da pokvarimo sve“, podvukla je ona.

Kisić-Tepavčević je rekla da ne zna kakva će biti odluka vlade.

„Apelujem, ukoliko i ne bude bila takva vrsta preporuke za naredne praznike, da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici. Za sve nas važi da treba da se trudimo i strpimo još malo, kako bi ispratili što je moguće pre iz naše populacije ovaj virus“, zaključila je ona.

On je na redovnoj pres konferenciji rekao da će svi koji će početi da rade u narednom periodu morati da se dobro pripreme da sprovedu sve mere i obaveze koje će propisati Ministarstvo zdravlja, Republička komisija za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje.

“Oni će pripremiti instrukcije da budemo u skladu sa onim što je cilj, a to je da se zaustavi zaražavanje, smanje rizici i da funkcionišemo kao normalno društvo“, rekao je Tiodorović.

“Svi me pitaju za Grčku, pa ne morate da putujete u Grčku, idite na Zlatibor… Grci su inače već najavili kontrolu, odnosno, da će putnici morati da imaju test na virus, a i mi treba da testiramo one koji se vrate iz Grčke, jer i oni imaju isti problem sa virusom“, rekao je Tiodorović.

On je naveo da je uspostavljanje avio-prevoza neophodnost i zbog “podizanja privrede“ i stranih investitora koji posluju u Srbiji.

‘Razgovarao sam da privrednicima iz fabrike “Džonson Elektrik“ u Nišu, svi se pitaju kako će da izvoze ako ne preko avio saobraćaja. Ali, sve mora da bude pripremljeno, provereno i pod nadzorom. Ako se sve mere na vreme preduzimaju, onda smo bezbedni“, naglasio je Tiodorvić.

On je na redovnoj pres konferenciji rekao da će svi koji će početi da rade u narednom periodu morati da se dobro pripreme da sprovedu sve mere i obaveze koje će propisati Ministarstvo zdravlja, Republička komisija za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje.

“Oni će pripremiti instrukcije da budemo u skladu sa onim što je cilj, a to je da se zaustavi zaražavanje, smanje rizici i da funkcionišemo kao normalno društvo“, rekao je Tiodorović.

Vrtići, uz poštovanje svih mera predostrožnosti

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević istakla je danas da je odluka o radu vrtića od 11. maja doneta uz procenu da rizik za decu prilikom boravka u takvom kolektivu nije veći nego inače, u porodičnim uslovima, te da će vrtići, kao i do sada, morati da sprovode sve mere predostrožnosti.

“Nijedna mera nije doneta da bilo koji segment naše populacije stavi pod neki veći rizik”, naglasila je Kisić Tepavčević na pres konferenciji.

Ona je navela da su se nadležni prilikom odlučivanja vodili i iskustvima drugih zemalja u prethodnom periodu, koje su uvele mere, kao i saznanjima medicine zasnovane na dokazima da i deca mogu da se inficiraju, ali da nemaju nikakve ili imaju blage oblike kliničkog ispoljavanja.

Kisić je istakla da je u Srbiji kod 100 dece potvrđeno prisustvo virusa, da je većina njih ozdravila, a imala je ili nikakve ili blage simptome, slične prehladi.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” nalazi se kaže 49 dece, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa.

Epidemiolog Branislav Tiodorović takođe je istakao da će vrtići voditi računa o merama predostrožnosti, moraće da poštuju sve instrukcije i da imaju dezobarijeru na samom ulasku.

Takođe, preneo je da ima najava da veliki broj roditelja neće dati dete u vrtić odmah, jer će ili u dogovoru sa poslodavcem ili nekako napraviti takav raspored da mogu da budu sa decom.

On je ukazao da ćemo morati decu početi da učimo kako se štiti od virusa, zavisno naravno od uzrasta, što, dodaje, jeste veliki zadatak za negovatelje, vaspitačice u vrtićima.

„Jer, moramo da shvatimo da život neće biti kao pre pandemije, moramo se svi pripremati za te uslove”, rekao je Tiodorović.

izvor: TANJUG, RTV
foto:Tanjug (Dragan Kujundžić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *