Nova knjiga Veselina Dželetovića promovisana u DNV-u

U Društvu novinara Vojvodine u Novom Sadu, u četvrtak 13. maja od 18 časova,  održana je promocija knjige „Poslednji srpski vitez“ autora Veselina P. Dželetovića.

 

Autor Veselin Dželatović, predsednik DNV-a Petar Kočić i predsednik „Glasa Metohije“ Stojan Predović; Foto: Vojvođanski novinar
Veselin Dželatović, Foto: Vojvođanski novinar

Nakon što je roman  „Srpsko srce Johanovo“ Veselina P.Dželetovića doživeo veliki uspeh i svetsku slavu, četrnaesto izdanje na srpskom i prevod na čak dvanaest jezika, kao i ponudu za snimanje filma u internacionalnoj produkciji, autor je odlučio da još jednu knjigu posveti Kosovu i Metohiji, odakle potiče, kako bi svetu prikazao stradanja srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Njegov junak u delu „Poslednji srpski vitez“ je Miloš Ćirković, 38-godišnji Srbin iz sela Belo Polje kod Peći koji, iako primoran da u junu 1999.godine s porodicom ode u izbeglički kamp u Kraljevu,  odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto kako bi odbranio ognjište. To je obećanje koje je dao svojim prijateljima u selu, ali je on, ispostaviće se,  jedini koji je datu reč i ispunio. Na osnovu istinitih svedočenja o herojstvu tog mladića, Dželetović opisuje njegove poslednje dane u kojima, zabarikadiran u svojoj kući koju je opasao minama, kao jedini preostali Srbin u selu, nastoji da pobedi neprijateljsku vojsku takozvane OVK i osujeti je u pljačkanju i paljenju svega za šta je do tada živeo.

Promocija knjige u DNV-u; Foto: Vojv.novinar

Prema rečima autora, namera mu je bila da ostavi trag o jednom od brojnih srpskih junaka koji „nije dao na svoje dvorište, koji je samo branio svoje, ratujući na svom terenu“ .  „Onaj ko ćuti o zločinu postaje saučesnik„, podvukao je Dželetović. „Upravo zato ne smemo ćutati  o tome“, objasnio je on, ukazavši na  brojna zverstva tzv. UČK, od kojih su neka i opisana u njegovim knjigama.

Obraćanje predsednika DNV-a Petra Kočića; Foto: Vojv.novinar

Predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić podsetio je na to da je zadatak novinara da beleži i objavljuje istinu, te objasnio da je promovisanje  dela publiciste Veselina P.Dželetovića , koja su zasnovana upravo na istinitim podacima, svedočenjima i dokumentima  o zlodelima počinjenim prema našem narodu, zapravo, doprinos stvaranju objektivne medijske slike o vremenu koje je za nama. „Bilo da je reč o novinaru koji je ratni izveštač, kao što sam i sam bio, ili je reč o nekome ko prikuplja i objavljuje svedočenja ljudi koji su  preživeli stradanja, poput Dželetovića, cilj je isti  – da javnost dobije istinit podatak koji će doprineti uravnoteženom, objektivnom  informisanju o događanjima koja nas se tiču„, naveo je Kočić.

Prvo izdanje knjige „Poslednji srpski vitez“, od 130 strana u 2000 primeraka, objavilo je  Udruženje pisaca „Poeta“ iz Beograda, a promocija u Društvu novinara Vojvodine, koju je organizovalo Udruženje „Glas Metohije“,  prva je od izlaska tog dela u štampu. Usled nepovoljne epidemijske situacije i propisanih mera, domaćin (DNV) je bio primoran da ograniči broj učesnika i posetilaca promocije.

Autor: Vojvođanski novinar

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *