Нова књига Веселина Џелетовића промовисана у ДНВ-у

У Друштву новинара Војводине у Новом Саду, у четвртак 13. маја од 18 часова,  одржана је промоција књиге „Последњи српски витез“ аутора Веселина П. Џелетовића.

 

Аутор Веселин Џелатовић, председник ДНВ-а Петар Кочић и председник „Гласа Метохије“ Стојан Предовић; Фото: Војвођански новинар
Веселин Џелатовић, Фото: Војвођански новинар

Након што је роман  „Српско срце Јоханово“ Веселина П.Џелетовића доживео велики успех и светску славу, четрнаесто издање на српском и превод на чак дванаест језика, као и понуду за снимање филма у интернационалној продукцији, аутор је одлучио да још једну књигу посвети Косову и Метохији, одакле потиче, како би свету приказао страдања српског народа у нашој јужној покрајини.

Његов јунак у делу „Последњи српски витез“ је Милош Ћирковић, 38-годишњи Србин из села Бело Поље код Пећи који, иако приморан да у јуну 1999.године с породицом оде у избеглички камп у Краљеву,  одлучује да се врати у своје родно место како би одбранио огњиште. То је обећање које је дао својим пријатељима у селу, али је он, испоставиће се,  једини који је дату реч и испунио. На основу истинитих сведочења о херојству тог младића, Џелетовић описује његове последње дане у којима, забарикадиран у својој кући коју је опасао минама, као једини преостали Србин у селу, настоји да победи непријатељску војску такозване ОВК и осујети је у пљачкању и паљењу свега за шта је до тада живео.

Промоција књиге у ДНВ-у; Фото: Војв.новинар

Према речима аутора, намера му је била да остави траг о једном од бројних српских јунака који „није дао на своје двориште, који је само бранио своје, ратујући на свом терену“ .  „Онај ко ћути о злочину постаје саучесник„, подвукао је Џелетовић. „Управо зато не смемо ћутати  о томе“, објаснио је он, указавши на  бројна зверства тзв. УЧК, од којих су нека и описана у његовим књигама.

Обраћање председника ДНВ-а Петра Кочића; Фото: Војв.новинар

Председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић подсетио је на то да је задатак новинара да бележи и објављује истину, те објаснио да је промовисање  дела публицисте Веселина П.Џелетовића , која су заснована управо на истинитим подацима, сведочењима и документима  о злоделима почињеним према нашем народу, заправо, допринос стварању објективне медијске слике о времену које је за нама. „Било да је реч о новинару који је ратни извештач, као што сам и сам био, или је реч о некоме ко прикупља и објављује сведочења људи који су  преживели страдања, попут Џелетовића, циљ је исти  – да јавност добије истинит податак који ће допринети уравнотеженом, објективном  информисању о догађањима која нас се тичу„, навео је Кочић.

Прво издање књиге „Последњи српски витез“, од 130 страна у 2000 примерака, објавило је  Удружење писаца „Поета“ из Београда, а промоција у Друштву новинара Војводине, коју је организовало Удружење „Глас Метохије“,  прва је од изласка тог дела у штампу. Услед неповољне епидемијске ситуације и прописаних мера, домаћин (ДНВ) је био приморан да ограничи број учесника и посетилаца промоције.

Аутор: Војвођански новинар

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *