Na novosadskom Trgu slobode izložba svetskih foto-reportera o migrantima

Na novosadskom Trgu slobode sutra će zvanično biti otvorena već postavljena izložba „(NE) NASTANJENI – Migrantske priče u 21. veku“ koju Fondacija „Novi Sad-evropska prestonica kulture“, u saradnji sa partnerima, organizuje u okviru Programskog luka „Seobe“,  najavljeno je na konferenciji za medije.

Direktor Fondacije „Novi Sad- evropska prestonica kulture“  Nebojša Milenković istakao je da mu je velika čast što je Novi Sad, grad koji neguje kulturne specifičnosti i jezike 21 nacionalne manjine, domaćin izuzetne izložbe koja pokreće temu seoba, položaja izbeglica i fenomena migracija u 21.veku. Prema njegovim rečima, izložba pred nas postavlja suštinska pitanja: ko su izbeglice, odakle dolaze, kako se kao društvo postavljamo prema njima i da li našu zajednicu obogaćuju ili ne. „Ako barem jedna osoba, koja zastane pred slikama raseljenih širom sveta i pokuša da nađe odgovore na neka od tih pitanja, i to bez ikakvih predrasuda, Programski luk „Seobe“ biće uspešan, a Grad Novi Sad imaće zašto da bude ponosan“, kaže Milenković.

Kustos Fondacije iz Amsterdama Babet Valendorf objasnila je da su se autori fotografija, eminentni svetski foto-reporteri,  trudili da prikažu patnju ljudi koji odlaze sa svojih ognjišta, ali i njihove snove, želje i nade, pa su neke fotografije nastale prilikom razgovora s migrantima o njihovoj domovini, porodici i motivima zbog kojih su bili primorani da se  odsele. Šefica predstavništva UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli naglasila je da „nikad kao danas nije bilo tako značajno govoriti o migracijama, s obzirom na to da u svetu trenutno ima 84 miliona raseljenih, od čega su 45 odsto deca“. Kako oni ne bi bili samo statistika, foto-reporteri su ih „humanizovali“ tako što su nam „vizuelno ispripovedali njihove potresne životne priče“, dodaje Bonelijeva.

 

 

 

Izložba „(Ne)nastanjeni – migrantske priče u 21.veku“ biće postavljena na novosadskom Trgu slobode do 20. marta, a posetioci mogu da vide 28 radova najznačajnijih svetskih foto-reportera iz celog sveta na temu migracija, koji su pobedili na takmičenjima koje svake godine organizuje Fondacija „World press photo arhive“ iz Amsterdama. Izložba u Novom Sadu prikazana je premijerno i obuhvata materijal iz bogate arhive Fondacije, nastao posle 2000. godine.

Programski luk „Seobe“ jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Tekst i foto: Vojvođanski novinar (M.K.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *