На новосадском Тргу слободе изложба светских фото-репортера о мигрантима

На новосадском Тргу слободе сутра ће званично бити отворена већ постављена изложба „(НЕ) НАСТАЊЕНИ – Мигрантске приче у 21. веку“ коју Фондација „Нови Сад-европска престоница културе“, у сарадњи са партнерима, организује у оквиру Програмског лука „Сеобе“,  најављено је на конференцији за медије.

Директор Фондације „Нови Сад- европска престоница културе“  Небојша Миленковић истакао је да му је велика част што је Нови Сад, град који негује културне специфичности и језике 21 националне мањине, домаћин изузетне изложбе која покреће тему сеоба, положаја избеглица и феномена миграција у 21.веку. Према његовим речима, изложба пред нас поставља суштинска питања: ко су избеглице, одакле долазе, како се као друштво постављамо према њима и да ли нашу заједницу обогаћују или не. „Ако барем једна особа, која застане пред сликама расељених широм света и покуша да нађе одговоре на нека од тих питања, и то без икаквих предрасуда, Програмски лук „Сеобе“ биће успешан, а Град Нови Сад имаће зашто да буде поносан“, каже Миленковић.

Кустос Фондације из Амстердама Бабет Валендорф објаснила је да су се аутори фотографија, еминентни светски фото-репортери,  трудили да прикажу патњу људи који одлазе са својих огњишта, али и њихове снове, жеље и наде, па су неке фотографије настале приликом разговора с мигрантима о њиховој домовини, породици и мотивима због којих су били приморани да се  одселе. Шефица представништва УНХЦР-а у Србији Франческа Бонели нагласила је да „никад као данас није било тако значајно говорити о миграцијама, с обзиром на то да у свету тренутно има 84 милиона расељених, од чега су 45 одсто деца“. Како они не би били само статистика, фото-репортери су их „хуманизовали“ тако што су нам „визуелно исприповедали њихове потресне животне приче“, додаје Бонелијева.

 

 

 

Изложба „(Не)настањени – мигрантске приче у 21.веку“ биће постављена на новосадском Тргу слободе до 20. марта, а посетиоци могу да виде 28 радова најзначајнијих светских фото-репортера из целог света на тему миграција, који су победили на такмичењима које сваке године организује Фондација „World press photo arhive“ из Амстердама. Изложба у Новом Саду приказана је премијерно и обухвата материјал из богате архиве Фондације, настао после 2000. године.

Програмски лук „Сеобе“ један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године.

Текст и фото: Војвођански новинар (М.К.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *