Konferencija za medije bez novinara zbog velike mogućnosti prenošenja virusa

S obzirom da se nalazimo u nedelji kada je mogućnost prenošenja virusa korona najviša, kao i da je virus korona ušao u neke redakcije i da ima obolelih, odlučeno je, uz saglasnost struke, da se redovne konferencije za medije održavaju bez novinara.

To su danas rekli ministar zdravlja Zlatibor Lončar i epidemiolog Predrag Kon, odgovarajući na pitanje elektronskom poštom lista Danas, TV N1, Glasa Amerike i Južnih vesti, koji su se interesovali ko je doneo odluku da se od danas konferencije održavaju bez novinara, kao i da li je struka saglasna sa tom odlukom.

„Mi želimo da vodimo računa o svakom građaninu, samim tim i svakom novinaru. Stav je bio da sprečimo da dođe do te mogućnosti da se proširi infekcija ili da se prenese“, kazao je Lončar.

Navodi da je cilj da se sačuva svaki život i da se ne ugrozi bilo ko, nevažno da li je to novinar, radnik ili bilo ko drugi.

„Sprovodimo mere shodno momentu u kojem se nalazimo. Procena je da je sada momenat da je velika verovatnoća da se virus prenese“, kazao je Lončar.

Kon je potvrdio da je struka pitana i da su dali saglasnost.

Kako je naveo, razlog za saglasnost je taj što se virus pojavljuje po raznim redakcijama.

„To je bio razlog da se pristane, nije se nešto mnogo studiozno o tome razmišljalo, iskreno rečeno, ali to se radi i u drugim zemljama i nismo videli nikakav problem“, kazao je.

Kako je naveo, što se njega tiče, to može i ne mora, ali u svakom slučaju je korektno.

„Nikada čovek ne može da se seti šta sve može da bude politizovano, pa sam dao saglasnost bez ozbiljnijeg razmišljanja“, naveo je Kon.

Lončar: Mi ne odgovaramo na politička pitanja

Lončar je istakao da je dogovorena praksa da na dnevnoj konferenciji za štampu članova zdravstvenog Kriznog štaba o preseku stanja sa korona virusom neće odgovarati na politička pitanja, već će se baviti strukom.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li su bile proizvoljne ranije procene predsednika Srbije da je 20 odsto od 400. 000 gastarbajtera koji su sredinom marta ušli u zemlju bilo inficirano, što znači da u Srbiji ima bar 80.000 inficiranih, ili su zvanične brojke netačne.

Lončar je rekao da sva politička pitanja treba postaviti predsedniku i premijerki, a da će lekari, koji izlaze na konferenciju za štampu, da se bave strukom.

„To je najbitnije u ovom trenutku, kada se bavimo spašavanjem života, i objašnjavajući građanima sve u vezi korone“, rekao je Lončar odgovarajući na prvo pitanje, koje je dostavljeno putem elektronske pošte.

Više od 100 pitanja novinara i građana pristiglo je, nakon što je odlučeno da se konferencije za štampu održe bez novinara i samo uz pitanja koja se šalju elektronskom poštom.

izvor: TANJUG, RTV
foto: Tanjug (Dimitrije Nikolić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *