Dodeljene Godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”

Večeras su u holu Pokrajinske vlade dodeljene Godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, a ženski vokalni ansambl iz Novog Sada „Res Miranda” svečanost je učinila zaista posebnom izuzetnom izvedbom dve muzičke numere.

Prisutnima se na početku svečanosti obratio mr Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” koji je istakao da je ovoj krovnoj instituciji kulture u Vojvodini čast što na kraju svake godine može da, kroz ova značajna priznanja, istakne one pojedince koji su tokom godine ostvarili izuzetan uspeh.

Ovogodišnje laureatkinje su:

Bojana Milanović (Iskre kulture –  za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina)

doc. dr Ivana Ivanić (Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost)

dr Tijana Palkovljević Bugarski (Medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa)

 Vera Zarić (Medalja kulture za životno delo, tj. za ukupno stvaralaštvo/rad)

„Naročito nam je drago da nagradu dobijaju pojedinci, jer mi znamo da nema umetnosti i kulture ako nema stvaraoca koji ih kreira. Upravo zato, želeli smo da najveća priznanja u Vojvodini dobiju oni pojedinci koji su svojim umetničkim radom kreirali samu umetnost ili kreirali najsavremenije načine da kultura i umetnost budu predstavljeni onima kojima je namenjena – javnosti.

U godini koja je bila izuzetno uspešna za našu instituciju, kada smo organizvali više od stotinu programa, organizovali prvi Fellowship u ovom delu Evrope, kada je Novi Sad prvi put bio domaćin Traduki-ju, kada smo objavili prvu personalnu enciklopediju u Srbiji, koja je posvećena Dositeju Obradoviću, sa nekoliko programa učestvovali u zvaničnom programu ᾽Novi Sad – Evropska prestonica kulture᾽, dakle, u jednoj takvoj godini,  izuzetno nam je važno i ponosni smo što možemo da istaknemo i najbolje pojedince, a ovaj put su to četiri žene, koje su, po mišljenju našeg Žirija koji odlučuju o laureatima, doprinele da naša kultura bude najbolja”, istakao je Šaponja i potom čestitao svakoj od lauretkinja:

„Drago nam je da istaknemo izuzetnu glumu Bojane Milanović koja će primiti ᾽Iskre kulture᾽ jer svako ko je gledao predstavu (koja se sada već igra i ne samo u Srpskom narodnom pozorištu) „Ko je ubio Dženis Džoplin”, ili ko je gledao premijeru pre samo mesec dana kada je upravo Bojana sjajno iznela ulogu Hasanaginice u istoimenoj predstavi, zna o kakvom ovde talentu govorimo. Ne samo da je dobila najvrednije esnafske nagrade: Sterijinu nagradu i Nagradu „Zoranov brk”, posvećenu bardu našeg glumišta Zoranu Radmiloviću, već smo mi želeli da i kao krunu za sva njena postignuća ima i „Iskre kulture” za mladog umetnika do 35 godina i da time ukažemo javnosti ko je zaiskrio svojim talentom na našoj kulturnog sceni. Čestitam, Bojana. Tako isto i mlada docentkinja Ivana Ivanić, koja je doktor filoloških nauka, mogla je da bude nominovana i u ovoj prethodnoj kategoriji do 35 godina, a ipak se svojim izuzetnim predanim akademskim radom već toliko istakla da je, evo, nosilac Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost, jer je izuzetno doprinela saradnji na kulturnom i jezičkom planu Rumunije i Srbije. Čestitam, Ivana. A šta reći o istoričarki umetnosti dr Tijani Palkovljević Bugarski, koju svi znamo, a upravo zato što je kao upravnica Galerije Matice srpske prisutna u javnosti, jer nam je učinila umetnička dela od nacionalnog značaja toliko dostupnim. Na temelju izuzetne lične posvećenosti, stručnosti i znanja, inovirala je pristup izlagačke delatnosti u kojem se na moderan i svetski način prezentuju i moderna i tradicionalna umetnička dela. Kada svemu ovome dodamo da Tijana Palkovljević Bugarski, kao predsednica Upravnog odbora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, upravo završava i ovu toliko značajnu godinu za naš grad kada je Novi Sad uspešno upisan na mapu evropskih prestonica kulture, i kada znamo da Galerija Matice srpske upravo ove godine obeležava 175 godina postojanja, onda možemo biti ponosni što je ona od danas i laureatkinja naše Medalje za očuvanje kulturnog nasleđa. Čestitam, Tijana, na svemu“, poručio je direktor Kulturnog centra i napomenuo: „Velikom Medaljom za životno delo i ukupno stvaralaštvo želeli smo da istaknemo višedecenijski i nadasve posvećen pedagoški i umetnički rad Vere Zarić, doajena umetnosti koja se već 70 godina stvara u umetničkim ateljeima na našoj Petrovaradinskoj tvrđavi. Čast nam je što smo u prilici da nagradimo njen ogroman pedagoški rad i njenu umetnost. Vera Zarić je nedavno poklonila zbirku od 120 umetničkih radova Galeriji Matice srpske, znajući da je važno biti i u budućnosti. Vera, uopšte ne sumnjamo da Vaša umetnost tamo i pripada i čestitam Vam na nagradi”.

Nagrade laureatkinjama je uručio dr Milan Micić, pomoćnik pokrajiskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je skup pozdravio i u ime sekretarke Dragane Milošević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ime nagrađenih, prisutnima se obratila slikarka Vera Zarić, sa zapisom o svakodnevnom stvaralaštvu u umetničkom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi, nje i njenog supruga, slikara Petra Ćurčića još od 1973. godine kada su u Hornverku na Tvrđavi dobili ključeve od ateljea sa još 26 kolega.

„Moja biografija je biografija mog slikanja u ateljeu. Za mene i moju porodicu ta 1973. godina bila je značajna godina. Tada nam se rodio prvi sin Svetislav, a četiri godine kasnije i mlađi sin Dimitrije. Naš život, posmatran spolja, sa distance, čini se običan i neatraktivan. Međutim, istina je drugačija. Naša svakodnevica često podseća na putovanje puno prepreka, nekad i avantura. Ali, posle teškoća, nedoumica i sumnji, ozari nas duhovni mir i učini nas vedrim i zahvalnim.

Ovu kratku ispovest završiću stihovima dvojice nemačkih pesnika.

Morike je zapisao:

„Što je lepo, to blaženo sija samo u sebi,

makar neprimećeno.”

 

Grilparcer je zapisao:

„Samo jedno predstavlja sreću ovde na zemlji.

Samo jedno: duševni mir i grudi koje ne mori krivica.

Veličina (moć) je opasna,

a slava je tričarija.”

Nagradu čine njeni laureati, oni je čine velikom i Kulturni centar Vojvodine se zahvaljuje ovogodišnjim laureatkinjama što su učinile da Godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine budu, sa njima, još značajnije.

 

Izvor: KCV „Miloš Crnjanski“, Pokrajinska vlada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *