Фестивал европског филма Палић од 16. до 22. јула

Фестивал европског филма Палић, који се ове године одржава од 16. до 22. јула у организацији Отвореног универзитета Суботица, објавио је имена нових селектора такмичарских програма фестивала.

Нови селектор главног такмичарског програма је Николај Никитин, а нова селекторка програма Паралеле и судари је Јулија Синкевич.

Николај Никитин, главни предавач у СОФА (School of Film Advancement), на Фестивалу европског филма Палић био је уметнички директор од 2006. до 2017. године, а такође је и кустос Недеље критике на манифестацији Tallinn Black Nights Филм Фестивал.

Николај је већ 18 година присутан на Берлинском филмском фестивалу, а последње две и по деценије ради као филмски кустос и критичар на бројним филмским фестивалима широм Европе, Гете-Институту и Француском институту. Као оснивач независног немачког филмског часописа „Schnitt“ (1995) и фестивала филмске монтаже ФилмПлус (2001), био је члан многих међународних копродукцијских жирија, саветник европских финансијских тела, као и предавач на филмским школама и филмским фестивалима широм света.

Николај живи у Берлину и члан је EFA, FIPRESCI, као и члан Генералне скупштине CINEUROPA.

Јулија Синкевич је филмски продуцент, селектор, консултант, суоснивач и члан Надзорног одбора Украјинске филмске академије, члан Надзорног одбора Украјинског института, члан Европске филмске академије, оснивач JS Films LLC.

Последњих 10 година Јулија је радила као генерални продуцент Међународног филмског фестивала у Одеси.

Радећи неколико година у дистрибутерској и продукцијској кући Arthouse Traffic Јулија је била задужена за фестивалску промоцију селекције кратких филмова „Љути Украјинци“ и дугометражних филмова у продукцији компаније.

Као филмска продуценткиња, Јулија је такође копродуцирала документарни филм Виталија Манског „Close Relations“ и „Heatsingers“ Надие Парфан.

Тренутно Јулија Синкевич завршава играни филм „Lucky girl“ Марисије Никитиук и развија филм „Lesia“ Нане Јанелидзе.

извор: КомуникАрт
фото: илустрација

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *