Филм о „српском Манчестеру“ пред новосадском публиком

Дуго очекивани филм „Било једном у Србији“ редитеља Петра Ристовског имао је синоћ свечану премијеру у новосадском биоскопу „Арена Синеплекс“,  уз присуство  дела глумачке и ауторске екипе . Публика јe имала прилику да  у холу биоскопа проба чувене лесковачке специјалитете и вино.

Громогласним аплаузом поздрављени су  актери једне позитивне приче, засноване на истинитим догађајима  између два светска рата. То је време када је Лесковац  био „српски Манчестер“, прави центар индустрије текстила, и то захваљујући храбрости, стрпљењу, одважности и истрајности главног јунака Цонета, чију улогу тумачи глумац Виктор Савић.

За време и после Првог светског рата, два младића и две девојке из Лесковца – Цоне (Виктор Савић) и Дине (Немања Оливерић), Зорка (Теодора Ристовски) и Ружица (Слобода Боба Мићаловић) – четири су  главна јунака  ове филмске приче. Динета су  савезници одвели до Париза, где је научио све о лепотама живота и светлима метрополе, док се Цоне после рата, где је завршио као рањеник, настанио у Манчестеру, тада престоници индустријског развоја. Ту је научио занат који ће га довести у његов стари крај, али тамо неће пронаћи оно што је желео. Из великог белог света се два младића враћају и публику увлаче у радњу: затичу оронули Лесковац, али свако иде ономе чему тежи – Дине у свој сада већ непостојећи биоскоп, а Цоне вереници Зорки која после пет година чекања свог драгог невољно даје пристанак да је отац уда за ратног лиферанта Аћима Прокића (Радован Вујовић)… Јунак је заправо проглашен мртвим у рату, јер нико нигде није могао да га пронађе те се једно време водио као нестао, да би се касније наводно „утврдило“ да је покојник. Заплет креће када се он врати из иностранства и својим доласком прави пометњу у том малом граду, а самим својим присуством посебно узнемирава бившу вереницу Зорку. Редитељ кроз овај филм гради иконографију жанра вестерна –   странац долази у град, усамљен, некада вољен, а сада одбачен, покушавајући свима да докаже колико вреди, па и бившој љубави. Ведра, позитивна, пре свега романтична и јако емотивна, нова филмска авантура доноси радост која је свима преко потребна услед актуелне ситуације.

„Ово је једна љубавна прича са елементима мелодраме смештена у град на југу наше земље, а инспирисана је истинитим ликовима. Ово је прича о два побратима, Цонету и Динету, два човека визионара која су те 1920. године у Лесковац покушали да донесу нешто ново. Дине доноси прве филмове и прави прве филмске журнале у Лесковцу, инспирисан чувеним историјским ликом Славујем, док је Цоне, са друге стране, скуп више историјских личности и заправо представља човека који је направио неке прве кораке у текстилној индустрији, по чему је Лесковац двадесетих година прошлог века постао светски познат и добио надимак Мали Манчестер“,  рекао је редитељ Петар Ристовски.

Виктор Савић, којем је поверена главна мушка улога, истакао је да му  није било тешко да савлада  дијалекат, обзиром да се све то учи на Академији, и додао: „На југу су људи дивни, топли, отворени и гостопримљиви. Дружећи се са њима, лакше смо разумели и преузимали њихове навике, тако да нам ни то чак није било тешко. Одлучио сам  да прихватим ову улогу јер ме је првенствено привукла сама прича овог филма. У мору ових крими прича, модерних убистава и свега што имамо прилике у црној хроници да читамо, мене је суштински привукао отклон од таквих тема и сама порука коју шаље овај филм, а то је заједништво, породица на првом месту, фамилија у најширем могућем смислу, као и став да се само заједништвом може направити неки прогрес“ , објаснио је он новинарима након пројекције у Новом Саду.

Након премијере, филм наставља свој бископски живот, а ускоро ћемо моћи  да гледамо и серију од осам епизода, на првом каналу нашег јавног сервиса.

фото: Arena Cineplex (Марија Ердељи)

Аутор: Војвођански новинар (Ј.Д)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *