Film o „srpskom Mančesteru“ pred novosadskom publikom

Dugo očekivani film „Bilo jednom u Srbiji“ reditelja Petra Ristovskog imao je sinoć svečanu premijeru u novosadskom bioskopu „Arena Sinepleks“,  uz prisustvo  dela glumačke i autorske ekipe . Publika je imala priliku da  u holu bioskopa proba čuvene leskovačke specijalitete i vino.

Gromoglasnim aplauzom pozdravljeni su  akteri jedne pozitivne priče, zasnovane na istinitim događajima  između dva svetska rata. To je vreme kada je Leskovac  bio „srpski Mančester“, pravi centar industrije tekstila, i to zahvaljujući hrabrosti, strpljenju, odvažnosti i istrajnosti glavnog junaka Coneta, čiju ulogu tumači glumac Viktor Savić.

Za vreme i posle Prvog svetskog rata, dva mladića i dve devojke iz Leskovca – Cone (Viktor Savić) i Dine (Nemanja Oliverić), Zorka (Teodora Ristovski) i Ružica (Sloboda Boba Mićalović) – četiri su  glavna junaka  ove filmske priče. Dineta su  saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole, dok se Cone posle rata, gde je završio kao ranjenik, nastanio u Mančesteru, tada prestonici industrijskog razvoja. Tu je naučio zanat koji će ga dovesti u njegov stari kraj, ali tamo neće pronaći ono što je želeo. Iz velikog belog sveta se dva mladića vraćaju i publiku uvlače u radnju: zatiču oronuli Leskovac, ali svako ide onome čemu teži – Dine u svoj sada već nepostojeći bioskop, a Cone verenici Zorki koja posle pet godina čekanja svog dragog nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta Aćima Prokića (Radovan Vujović)… Junak je zapravo proglašen mrtvim u ratu, jer niko nigde nije mogao da ga pronađe te se jedno vreme vodio kao nestao, da bi se kasnije navodno „utvrdilo“ da je pokojnik. Zaplet kreće kada se on vrati iz inostranstva i svojim dolaskom pravi pometnju u tom malom gradu, a samim svojim prisustvom posebno uznemirava bivšu verenicu Zorku. Reditelj kroz ovaj film gradi ikonografiju žanra vesterna –   stranac dolazi u grad, usamljen, nekada voljen, a sada odbačen, pokušavajući svima da dokaže koliko vredi, pa i bivšoj ljubavi. Vedra, pozitivna, pre svega romantična i jako emotivna, nova filmska avantura donosi radost koja je svima preko potrebna usled aktuelne situacije.

„Ovo je jedna ljubavna priča sa elementima melodrame smeštena u grad na jugu naše zemlje, a inspirisana je istinitim likovima. Ovo je priča o dva pobratima, Conetu i Dinetu, dva čoveka vizionara koja su te 1920. godine u Leskovac pokušali da donesu nešto novo. Dine donosi prve filmove i pravi prve filmske žurnale u Leskovcu, inspirisan čuvenim istorijskim likom Slavujem, dok je Cone, sa druge strane, skup više istorijskih ličnosti i zapravo predstavlja čoveka koji je napravio neke prve korake u tekstilnoj industriji, po čemu je Leskovac dvadesetih godina prošlog veka postao svetski poznat i dobio nadimak Mali Mančester“,  rekao je reditelj Petar Ristovski.

Viktor Savić, kojem je poverena glavna muška uloga, istakao je da mu  nije bilo teško da savlada  dijalekat, obzirom da se sve to uči na Akademiji, i dodao: „Na jugu su ljudi divni, topli, otvoreni i gostoprimljivi. Družeći se sa njima, lakše smo razumeli i preuzimali njihove navike, tako da nam ni to čak nije bilo teško. Odlučio sam  da prihvatim ovu ulogu jer me je prvenstveno privukla sama priča ovog filma. U moru ovih krimi priča, modernih ubistava i svega što imamo prilike u crnoj hronici da čitamo, mene je suštinski privukao otklon od takvih tema i sama poruka koju šalje ovaj film, a to je zajedništvo, porodica na prvom mestu, familija u najširem mogućem smislu, kao i stav da se samo zajedništvom može napraviti neki progres“ , objasnio je on novinarima nakon projekcije u Novom Sadu.

Nakon premijere, film nastavlja svoj biskopski život, a uskoro ćemo moći  da gledamo i seriju od osam epizoda, na prvom kanalu našeg javnog servisa.

foto: Arena Cineplex (Marija Erdelji)

Autor: Vojvođanski novinar (J.D)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *