У оквиру Калеидоскопа више од 40 програма током наредних пет недеља

Четврти Калеидоскоп културе у Новом Саду почео је синоћ у на простору Креативног дистрикта чиме је започето четвородневно отварање у оквиру чега ће бити представљено више од 40 програма, што је све увод у наредних пет недеља током којих ће се смењивати пет врста уметности.

Након аудио-визуелног уметничког перформанса испред некадашње Фабрике, који је у фокус ставио младе Новосађане, ученике, као и укупно тридесет волонтера Европске престонице културе, илуструјући узбудљиву историју некадашњег Великог Лимана, капије су отворене, а посетиоци су већ током прве вечери уживали у програмима домаћих, регионалних и европских уметника. Свечаном отварању прве вечери присуствовале су и високе званице, међу којима је министарка културе и информисања и потпредседница Владе, Маја Гојковић, члан Градског већа за културу, Далибор Рожић, амбасадор Сједињених Америчких Држава, Ентони Ф. Годфри, док ће амбасадор Белгије, Адам Кун вечерас отворити изложбу „Стрипом кроз Белгију“.

Посетиоци су током прве вечери отварања, које траје до 5. септембра у Креативном дистрикту, имали прилику да погледају изложбе: „Велики Лиман: од индустријске производње до савременог стваралаштва“ и „Enter the MetaClub“ Тање Вујиновић и Андреаса Ванерштета, у оквиру ЦГА конференције, као и да се упознају са радовима неких од најперспективнијих сликара млађе генерације: Александра Димитријевића, Александра Денића и Милана Нешића. Прво вече Калеидоскопа културе обележио је и национални павиљон Арс Електронике, на ком учешће имају студенти Академије уметности у Новом Саду са пројектом „Врт”. Програм прве вечери 48. ИНФАНТ-а отворен је кабаретском монодрамом глумца Зијаха Соколовића „Међуигре 0-24”, након чега је изведена представа „Пошта” Словенског народног гледалишча из Марибора, док су у оквиру Филмског фестивала „Обнова“ првог дана свечаног отварања Калеидоскопа културе приказани филмови „Варљиво лето ’68” и „Упркос магли”. Музички део програма обележили су наступи београдског састава Репетитор и ДЈ Новака.

 

Програм отварања Калеидоскопа културе све до 5. септембра

Програми у оквиру четвородневног отварања Калеидоскопа културе настављају се до 5. септембра у Креативном дистрикту, а међу њима су изложба младих уметника из аустријске галерије из Санкт Пелтена „Материја кроз време. Песак, дрво, камен и метал у ери дигитализације“, перформанс „Нестабилан“ једног од најбољих циркуских уметника Николе Фрезо, новосадска премијера филма „Тома“, као и пројекције легендарних филмова „Маратонци трче почасни круг“ и „Лепота порока“, стручне трибине у оквиру ЦГА конференције, представа „Гранд хотел“ позоришта Мадленианум, плесни перформанс „Спектакл“ Студија за сувремени плес из Загреба и бројни други садржаји. Детаљан програм је на сајту Калеидоскопа културе.

Архитектура у фокусу прве недеље Калеидоскопа културе

Четвородневно отварање у Креативном дистрикту, увод је у пет недеља Калеидоскопа културе током којих ће се смењивати пет врста уметности – архитектура, књижевност, извођачка, визуелна, примењена уметност. Прва је недеља архитектуре, која ће трајати од 6. до 10. септембра, а њу отвара изложба женског архитектонског стваралаштва „Вишеслојност”, на којој ће се представити више од 100 архитекткиња из Србије које су, поред успеха у својој области, оствариле успех и у другим, сродним пољима: модној индустрији, дизајну, изради декоративних предмета, ентеријеру, издаваштву, музици, сликарству, програмирању, медијима. Детаљан програм, сатнице и локације биће доступне на сајту Калеидоскопа културе.

Улаз на све програме отварања Калеидоскопа културе је слободан и без додатних ковид-протокола, док се сви посетиоци моле да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају епидемиолошких мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

извор: НСЕПК 2022

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *