У Клубу ДНВ-а отворена изложба Луке Мајкића, младог уметника из Бањалуке

О АУТОРУ

Лука Мајкић рођен је у Ужицу 1998.године. Школовао се у Вишеграду и Бањалуци, а потом уписао Факултет техничких наука у Новом Саду, смер Сценска архитектура, техника и дизајн, где је тренутно на четвртој години студија.

Друштво новинара Војводине организовало је његову прву самосталну изложбу у Србији, али су му студентски радови већ излагани у Босни и Херцеговини – у Приједору и Градишки. У Новом Саду је  до сада представљао само своје  скулптуре и цртеже –  на изложбама ФТН-а и  у склопу Фестивала Импулс.

Прошле године је на „Сарајево филм фестивалу“ премијерно приказан документарни филм „Циркус иза леђа“ који Мајкић потписује као сценариста и режисер. Исте године, филм је награђен специјалном наградом жирија на Интернационалном филмском фестивалу „Боттроп“.  Овај талентовани уметник бави се и музиком –  свира афрички ђембе, гитару и усну хармонику.

Слика „Црно“

КОНЦЕПТ ИЗЛОЖБЕ

Аутор настоји да комбинованим техникама, уз коришћење разних  елемената природе (дрвета, камена, воска,  лобања и скелета животиња и др.)  визуализује бројне поремећаје личности који, према његовим речима, „чине све присутнију појаву модерног доба у којем живимо“.  „Шизоида и шизотипа“, „Бордерлина“ и „Параноид“  само су неки од назива његових дела, посвећених људској психи и лепези њених аномалија. Мајкић апстракцијом осликава свој доживљај тих поремећаја, који је резултат интимног истраживања, али и тежње да те феномене именује и да им да одређене карактеристике. Радови су му тродимензионални, тактилни, богате и разноврсне текстуре, па је посматрачу остављен простор да друштвене појаве и људска стања учита  на начин на који жели, према сопственој визури, емоцијама, стању духа и ума.

 

Перформанс приликом отварања изложбе (Лука Мајкић – са десне стране)

 

Изложбу Луке Мајкића можете погледати у седишту Друштва новинара Војводине у Новом Саду (Војвођанских бригада 17/III), сваког радног дана од 9 до 13 часова.

 

Аутор: Милијана Кочић

Фото: Војвођански новинар

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *