U Klubu DNV-a otvorena izložba Luke Majkića, mladog umetnika iz Banjaluke

O AUTORU

Luka Majkić rođen je u Užicu 1998.godine. Školovao se u Višegradu i Banjaluci, a potom upisao Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smer Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, gde je trenutno na četvrtoj godini studija.

Društvo novinara Vojvodine organizovalo je njegovu prvu samostalnu izložbu u Srbiji, ali su mu studentski radovi već izlagani u Bosni i Hercegovini – u Prijedoru i Gradiški. U Novom Sadu je  do sada predstavljao samo svoje  skulpture i crteže –  na izložbama FTN-a i  u sklopu Festivala Impuls.

Prošle godine je na „Sarajevo film festivalu“ premijerno prikazan dokumentarni film „Cirkus iza leđa“ koji Majkić potpisuje kao scenarista i režiser. Iste godine, film je nagrađen specijalnom nagradom žirija na Internacionalnom filmskom festivalu „Bottrop“.  Ovaj talentovani umetnik bavi se i muzikom –  svira afrički đembe, gitaru i usnu harmoniku.

Slika „Crno“

KONCEPT IZLOŽBE

Autor nastoji da kombinovanim tehnikama, uz korišćenje raznih  elemenata prirode (drveta, kamena, voska,  lobanja i skeleta životinja i dr.)  vizualizuje brojne poremećaje ličnosti koji, prema njegovim rečima, „čine sve prisutniju pojavu modernog doba u kojem živimo“.  „Šizoida i šizotipa“, „Borderlina“ i „Paranoid“  samo su neki od naziva njegovih dela, posvećenih ljudskoj psihi i lepezi njenih anomalija. Majkić apstrakcijom oslikava svoj doživljaj tih poremećaja, koji je rezultat intimnog istraživanja, ali i težnje da te fenomene imenuje i da im da određene karakteristike. Radovi su mu trodimenzionalni, taktilni, bogate i raznovrsne teksture, pa je posmatraču ostavljen prostor da društvene pojave i ljudska stanja učita  na način na koji želi, prema sopstvenoj vizuri, emocijama, stanju duha i uma.

 

Performans prilikom otvaranja izložbe (Luka Majkić – sa desne strane)

 

Izložbu Luke Majkića možete pogledati u sedištu Društva novinara Vojvodine u Novom Sadu (Vojvođanskih brigada 17/III), svakog radnog dana od 9 do 13 časova.

 

Autor: Milijana Kočić

Foto: Vojvođanski novinar

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *