Сарадња новосадских и јапанских уметника: Нови конкурс Европске престонице културе

Сарадња новосадских и јапанских уметника: Нови конкурс Европске престонице културе

Позиционирање Новог Сада као једног од центара европског културног живота током 2022. године, кроз повезивање локалне, европске, па и светске уметничке сцене, једно је од главних начела пројекта Европске престонице културе.На темељима те идеје и у циљу обогаћивања програма планираног за 2022. годину, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је Јавни конкурс за суфинансирање програма сарадње с Јапаном који ће бити реализовани у години титуле у Новом Саду и околини.

Ради бољег повезивања са јапанском културном и уметничком сценом, Фондација је остварила сарадњу са ЕУ – Јапан фестом, који ће кроз овај конкурс подржати пројекте сарадње са јапанским уметницима и организацијама који се уклапају у концепт програма за годину титуле.

Очекиване врсте израза јесу популарна и класична музика, филм, књижевни догађаји, баштина у савременој интерпретацији, фотографија, (нови) медији и технологије, дизајн, улична уметност, нови циркус и улични театар, сценско извођење савременог драмског текста, савремени плес, визуелне уметности и слично.

Заинтересовани на јавни позив могу да се пријаве до 10. августа 2021. године, а више информација о критеријумима, потребној документацији, као и пријавни обрасци доступни су у делу Јавни позиви.

Првакиња Опере СНП-а на студијском путовању у Јапану

Своју сарадњу са ЕУ – Јапан фестом, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ већ годинама уназад негује кроз програм размене Кизуна, који подразумева студијско путовање новосадских уметника у Јапан. У овом кругу изабрана је првакиња Опере Српског народног позоришта, мецосопранисткиња Јелена Кончар.

Уметница ће у Токио путовати у октобру 2021. године, а основни циљеви њеног путовања биће повезивање са јапанским уметницима и културним институцијама, размена искустава, промоција српске вокалне музике у Јапану, те Новог Сада као Европске престонице културе 2022. године.

Последњи циклус јавног конкурса за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан у оквиру програма размене Кизуна, биће отворен до краја августа 2021. године. Тим циклусом биће завршен програм размене Кизуна, а уметници који желе да искористе ту последњу прилику за јединствено искуство студијског путовања у Јапан.

извор, фото: НСЕПК

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *