Специјална пројекција филма „YU Група – Тренутак сна“ и  unplugged мини концерт 18. новембра у Арени Синеплекс

Специјална пројекција филма „YU Група – Тренутак сна“ и  unplugged мини концерт 18. новембра у Арени Синеплекс

„Велики, зрео филм са аутентичним херојима које волимо, за које страхујемо и у чијој заслуженој победи уживамо“
Grand prix, Мартовски фестивал 2023

Специјална пројекција филма „YU Група – Тренутак сна“ Дарка Лунгулова уз присуство дела екипе филма и унплуггед мини концерт заказани су за суботу, 18. новембар у 19 часова у биоскопу Арена Синеплекс. Улазнице су у продаји.

Ново остварење Дарка Лунгулова на овогодишњем ФЕСТ-у испраћено је овацијама, а на 70. Мартовском фестивалу у Београду, награђено је признањем Grand prix, уз образложење жирија „Велики, зрео филм са аутентичним херојима које волимо, за које страхујемо и у чијој заслуженој победи уживамо“ као и са две струковне награде за најбољу монтажу и дизајн звука. Током лета филм је врло успешно приказан на неколико музичких филмских фестивала, а у новембру учествује на ИДФА фестивалу у Амстердаму – најважнијем светском фестивалу документарних филмова, у селекцији – Docs For Sales.

„У филму се преплићу снимци из јавних и приватних архива, међу којима су најемотивнији Супер-8 кућни филмови породице Јелић. Овакав спој који тематизује мање познате делове југословенске историје, је течан и емотиван. Као што је случај са бендом, „Тренутак сна“ није ефемерна ствар, већ нешто што остаје са нама“, између осталог каже критика портала CINEUROPA
„YU Група – Тренутак сна“ је прича о рокенрол групи која је наџивела земљу по којој је добила име, али је и прича о породици. Филм прати тројицу браће Јелић који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом, 1940-их година. Епско, али истовремено и дубоко интимно остварење, креативно користи архивски материјал и до сада необјављиване Супер 8 филмове да би испричао причу о трајању, љубави и борби.

У овај јединствен филм, сниман седам година, а монтиран дуже од две године, стало је 80 година живота, више од 60 година свирања рокенрола, више од 50 година YU Групе и 45 година једне бивше земље. У филму учествују Жика Јелић, Драги Јелић, Раде Јелић, Петар Јелић, Раша Ђелмаш, Драгољуб Ђуричић, Саша Радојевић – Жуле, Пеца Поповић, Синиша Шкарица… Оригиналну музику за филм компоновао је Петар Јелић. Аутор постера је академски сликар Бобан Савић Гето, познат по илустрацијама, стриповима, концепт-арту, карактер-дизајну и сценографији.

Остварење „YUГрупа – Тренутак сна“ је подржао Филмски центар Србије. Копродуцент филма је Мирко Миљуш, док је за дистрибуцију у Србији задужен FAME Solutions.
Трејлер филма:https://www.youtube.com/watch?v=DrYKIaSsUNw

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *