Културно наслеђе кроз изложбу „Путујуће шаре Србије“ у Свилари од 10.  до 22. децембра

Шаре препуне чудесних боја, орнаментике и интимних прича публика ће имати прилику да доживи кроз мултимедијалну изложбу „Путујуће шаре Србије“, ауторке др Милице Живадиновић, која ће бити отворена у петак, 10. децембра у Културној станици Свилара у 19 сати. Изложба се реализује у оквиру пројекта „Орнаменти Србије“, који ће обухватити и промоцију књиге „Орнаменти Србије – Пиротски ћилим“ уприличену 16. децембра, такође у Свилари, од 18 сати.

Циљ пројекта је представљање нове димензије трајања културног наслеђа Србије, кроз приказ орнамента и шара пиротског ћилима, како у књизи, тако и у оквиру мултимедијалне изложбе. Пиротско ћилмарство и пиротски ћилим су национални симболи и као такви су уписани под бројем 6 у национални регистар културног наслеђа Републике Србије, а налазе се и на УНЕСКО листи нематеријалне културне баштине (традиционални занати) од 2012. године.

У оквиру изложбе, љубитељи визуелне уметности имаће прилику да виде стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване у аутентичне слике у акрилику и уљу на платну. Овај пројекат, чији су носиоци Француски институт у Србији – огранак у Новом Саду, Културна станица Свилара и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, представља необичан спој традиционалног и модерног и обједињује уметничин еклектични приступ етнологији, који она континуирано негује и по којем је препознатљива.

Ова визуелна уметница и историчарка уметности на изложби ће презентовати свој богат уметнички опус препун снажне симболике, на начин доступан оку и разумевању посматрача из свих крајева света.

Књига „Орнаменти Србије – Пиротски ћилим“, чија промоција је заказана за 16. децембар у 18 сати, богата је занимљивим легендама и објашњењима намене шара и орнамента. Уз стилизоване орнаменте,  њихов  опис,  симболику и примере  на  оригиналним  пиротским  ћилимима,  у књизи се налазе и репродукције слика и делова сликаног уметничког накита др Милице Живадиновић за чије стварање су јој шаре са пиротског ћилима биле значајна инспирација. У књизи Милица представља исцрпно истраживање о самом ћилиму, али и њено стваралаштво инспирисано овим мотивима.

Пројекат има за циљ заштиту богатства културног наслеђа и ширење свести о значају очувања културне баштине Србије. Оживљава тековине ткачког заната и доприноси очувању културног наслеђа Србије које је неговано кроз историју, а данас постаје запостављено.

Милица Живадиновић рођена је у Београду, али  њено француско порекло одвело ју је у Париз, где је провела претходних 20 година. Специфична мешавина ауторкиног порекла и живота на различитим меридијанима утицала је великим делом на њен уметнички израз.

Изложба ће трајати до 22. децембра, а сви заинтересовани могу је погледати сваког дана у радно време Културне станице Свилара – од 10 до 20 часова, с тим да ће последњег дана изложбе, 22. децембра, публика моћи да је види до 15 часова.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Број људи у затвореном простору је ограничен на 50. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

извор, фото: КС СВИЛАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *