Kulturno nasleđe kroz izložbu „Putujuće šare Srbije“ u Svilari od 10.  do 22. decembra

Šare prepune čudesnih boja, ornamentike i intimnih priča publika će imati priliku da doživi kroz multimedijalnu izložbu „Putujuće šare Srbije“, autorke dr Milice Živadinović, koja će biti otvorena u petak, 10. decembra u Kulturnoj stanici Svilara u 19 sati. Izložba se realizuje u okviru projekta „Ornamenti Srbije“, koji će obuhvatiti i promociju knjige „Ornamenti Srbije – Pirotski ćilim“ upriličenu 16. decembra, takođe u Svilari, od 18 sati.

Cilj projekta je predstavljanje nove dimenzije trajanja kulturnog nasleđa Srbije, kroz prikaz ornamenta i šara pirotskog ćilima, kako u knjizi, tako i u okviru multimedijalne izložbe. Pirotsko ćilmarstvo i pirotski ćilim su nacionalni simboli i kao takvi su upisani pod brojem 6 u nacionalni registar kulturnog nasleđa Republike Srbije, a nalaze se i na UNESKO listi nematerijalne kulturne baštine (tradicionalni zanati) od 2012. godine.

U okviru izložbe, ljubitelji vizuelne umetnosti imaće priliku da vide stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane u autentične slike u akriliku i ulju na platnu. Ovaj projekat, čiji su nosioci Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu, Kulturna stanica Svilara i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, predstavlja neobičan spoj tradicionalnog i modernog i objedinjuje umetničin eklektični pristup etnologiji, koji ona kontinuirano neguje i po kojem je prepoznatljiva.

Ova vizuelna umetnica i istoričarka umetnosti na izložbi će prezentovati svoj bogat umetnički opus prepun snažne simbolike, na način dostupan oku i razumevanju posmatrača iz svih krajeva sveta.

Knjiga „Ornamenti Srbije – Pirotski ćilim“, čija promocija je zakazana za 16. decembar u 18 sati, bogata je zanimljivim legendama i objašnjenjima namene šara i ornamenta. Uz stilizovane ornamente,  njihov  opis,  simboliku i primere  na  originalnim  pirotskim  ćilimima,  u knjizi se nalaze i reprodukcije slika i delova slikanog umetničkog nakita dr Milice Živadinović za čije stvaranje su joj šare sa pirotskog ćilima bile značajna inspiracija. U knjizi Milica predstavlja iscrpno istraživanje o samom ćilimu, ali i njeno stvaralaštvo inspirisano ovim motivima.

Projekat ima za cilj zaštitu bogatstva kulturnog nasleđa i širenje svesti o značaju očuvanja kulturne baštine Srbije. Oživljava tekovine tkačkog zanata i doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa Srbije koje je negovano kroz istoriju, a danas postaje zapostavljeno.

Milica Živadinović rođena je u Beogradu, ali  njeno francusko poreklo odvelo ju je u Pariz, gde je provela prethodnih 20 godina. Specifična mešavina autorkinog porekla i života na različitim meridijanima uticala je velikim delom na njen umetnički izraz.

Izložba će trajati do 22. decembra, a svi zainteresovani mogu je pogledati svakog dana u radno vreme Kulturne stanice Svilara – od 10 do 20 časova, s tim da će poslednjeg dana izložbe, 22. decembra, publika moći da je vidi do 15 časova.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Broj ljudi u zatvorenom prostoru je ograničen na 50. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

izvor, foto: KS SVILARA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *