Кореодрама „Рашивање“ поново на репертоару СНП-a

У суботу 7.  октобра, с почетком у 18 часова,  на сцени Пера Добриновић можете погледати кореодраму „Рашивање“  у кореографији Саше Крге.

Преносимо вам  утисак  плесног педагога, др Маје С. Вукадиновић, са премијере која је одржана у јуну ове године.

О Саши Крги и кореодрами „Рашивање” – утисци

У самој одредници представе и наслову – кореодрама Рашивање – читају се кључне речи и облици стваралаштва који описују Сашу Кргу. Он је извођач, кореограф, творац костима. Међутим, он је много више од тога: онај који инспирише и подстиче, онај са ким може да се сања. Неко ко зна како да мотивише особу да разуме, одигра или живи своје снове.
Његово мајсторство у игри обухвата специфични стил стварања, препознатљив извођачки „речник”, радозналост и веома истанчан осећај са којим приступа свакој креацији. Оно чини да одиграни тј. изведени симболи и игром изражена осећања лако комуницирају са публиком. Његова вишегодишња пракса алтернативне медицине, дугогодишње истраживање самог себе, али и помагање другима да открију своје мотиве, конфликте и осећања, има значајан удео у томе како Саша разуме потрагу и језик душе. Поред свега, његово искуство у осмишљавању и шивењу костима за различите представе, као и познавање низа материјала и техника шивења из кројачког света, доприносе да су садржаји које дочарава кроз играчки покрет потпуни и јединствени. Овај изузетан и оригиналан спој најразличитијих вештина Саша Крга примењује у свом стваралаштву било да се оно односи на уметничку игру било на душевно здравље.
У кореодрами Рашивање, уместо „штепа” или „поруба”, тј. маскирања и затварања он се опредељује за разоткривање. Подржава Сузану Рудић да своју личну тему „Станиште”, искаже не само поетски кроз песму „Градови” него и кроз игру и сценски покрет. Уз помоћ пет извођача, сјајан избор музике и динамичну расвету, Саша Крга оживљава либрето Сузане Рудић на камерној сцени Српског народног позоришта.
Дирљива и потресна представа о ономе кога нема. О изостанку, о недостајању, о живој прошлости у садашњем тренутку. О оцу. О мајци. О себи. О „телу које трпи али говори истину”. На симболичан начин и кроз сценски покрет приказују се „убоди”, „резови” и „поцепани” делови душе који никад нису ни били састављени (као материјал када се рашије). Кореодрама говори много о потрази, али и о налажењу. Публици је лако да се поистовети и са темом и са извођачима и са атмосфером.
У свету игре Саше Крге, и тело и душа пролазе кроз процес који нуди могућност да се излечи њихова подељеност. Да тело више не трпи, и да душа више не ћути. Тај подухват почиње „Рашивањем” чији је и циљ и ток и крај изражавање сопствене истине.
У Новом Саду, јун 2023. др Маја С. Вукадиновић

 

https://prodaja.snp.org.rs/rs/site/eventDetail/index/3489

Рашивање- жива инсталација
Продукција –Ружица Бојовић
Идејни творац, либрето -Сузана Рудић
кореографија, костим и режија – Саша Крга
композитор -Димитрије Бељански
музичка продукција и аранжман – Вељко Цветић
играју- Анђела Пећинар, Јелена Васић, Соња Стекић, Алекса Јовчић и Милан Радовановић.
сценографија- Сузана Рудић
фотографија: Миљан Секулић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *