Изложба радова европских мајстора сликарства у Галетији Матице српске

Први пут на једном месту биће приказана дела водећих имена националне уметности Уроша Предића и Паје Јовановића, великана европске уметности Ел Грека, Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, као и савремених уметника Младена Миљановића, Владана Јеремића, Рене Рeдле, Сафета Зеца и Таус Макачеве и то у Новом Саду, овогодишњој Европској престоници културе.

Изложба која ће обухватити дела великих имена сликарства „Миграције у уметности – уметност миграција” биће отворена сутра, 18. фебруара у 19 сати, у Галерији Матице српске. Циљ изложбе није да понуди одређене ставове поводом феномена миграција, већ да кроз селекцију репрезентативних и занимљивих примера уметничког стваралаштва креира простор за друштвени дијалог о овом феномену, суочавајући се са појмовима попут страха, (одсуства) емпатије, (не)разумевања, контрадикторности и људскости.

„Ова изложба заиста спаја неспојиво и мислим да ће она бити атрактивна за публику различитих опредељења – и за оне који воле нове технологије, и за оне који воле класично сликарство и савремену уметност, али оно што је важно јесте да ми доживљавамо ову изложбу као платформу за дијалог, за промишљање о феномену миграција, о нашем односу према мигрантима данас и о томе у којој мери су заправо миграције и кретање становништва промениле Европу”, рекла је управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић Бугарски.

Ова изложба је део програмског лука „Сеобе”, у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, који као главну тему има управо позитивни утицај миграција, кроз више од 300 културних догађаја и активности у 45 дана, током фебруара и марта.

„Ми смо се определили за тему сеоба из неколико разлога. Свака Европска престоница културе треба да преиспита свој идентитет, да би знала како да прича своју причу у будућности, али у складу са европском димензијом. У том смислу, први пут, не само у Новом Саду, већ и у Србији, имамо јединствен приступ приказивању сеобног идентитета Новог Сада и Европе, кроз потпуно различите уметничке изразе. На тај начин смо хтели да прикажемо да је различитост наша снага”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

У оквиру пратећег програма изложбе биће реализована предавања и дискусије сваког петка у 19 сати, док ће викендом бити приређена ауторска и стручна вођења кроз изложбу. Како би се тема миграција приближила деци и младима, биће организоване креативне, драмске и HearMe радионице. Сваког другог уторка публику очекује ГМС биоскоп у 19 сати.

Ауторски тим изложбе чине мр Данило Вуксановић, мср Јелена Огњановић и Лука Кулић. Изложбу прати истоимени каталог, као и публикација „(По)гледи ка миграцијама”. Есеји о феномену аутора др Алексеја Кишјухаса, др Бранка Бешлина, мр Данила Вуксановића, др Сандра Дебона, мср Јелене Огњановић, Луке Кулића и др Владимира Гвоздена.

Изложба је настала у сарадњи са Државном галеријом „Третјаков”, Државним музејем лепих уметности „Пушкин”, Народном галеријом Словеније, Народним музејем у Београду, Народним музејем Панчево, као и уметницима Таус Макачевом, Сафетом Зецом, Младеном Миљановићем, Владаном Јеремићем и Реном Редле.

Одржавање изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Пријатељи изложбе су: KARE Design, Југословенска кинотека, Народна библиотека Србије, AVL Projekt, ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Радио AS FM, Радио Беседа, Naxi Planeta радио, портал NOVA S, Градске инфо и Color Press Group.

Више детаља о програмима Европске престонице културе можете пронаћи на сајту: novisad2022.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *