Гојковић са представницима градова и општина о очувању културне баштине вила и двораца

  Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је данас састанак у Палати „Србија“ са градоначелницима и председницима општина, који на територији својих локалних самоуправа имају дворце, виле и летњиковце, у циљу очувања културне баштине.

Гојковић је са градоначелницима и председницима општина разговарала о могућностима реконструкције, као и утврђивања намене ових објеката. Потпредседница Владе је истакла да је пројекат покренут како би се сагледало стање двораца, вила и летњиковаца, који имају велики потенцијал и чијом обновом и утврђивањем намене би се створили услови за даљи развој културних садржаја и туризма. Гојковић је нагласила да ће уз експертску помоћ Француске бити направљена студија изводљивости за 25 објеката, након чега ће се кренути у читав процес.

Радна група Министарства културе и информисања претходно је пописала 118 таквих објеката који су споменици културе или се налазе у статусу под претходном заштитом, а од укупног броја 82 су у државној својини, од којих се велика већина налази у лошем стању.

Након пописивања двораца, вила и летњиковаца формирана је и међуресорна Радна група Владе Србије за анализу утврђеног стања прегледања намене и коришћење објеката, коју чине представници ресора културе, туризма, грађевине и привреде, која ће анализирати утврђена стања, предложити намене и коришћења ових објеката.

На састанку су присуствовали представници Сомбара, Српске црње, Бечеја, Новог Бечеја, Врбаса, Темерина, Сечња, Бачке Паланке, Беочина, Футога, Вршца, Бање Ковиљаче, Аранђеловца, Ћуприје, Врњачке бање.

извор: Министарство културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *