Gojković sa predstavnicima gradova i opština o očuvanju kulturne baštine vila i dvoraca

  Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je danas sastanak u Palati „Srbija“ sa gradonačelnicima i predsednicima opština, koji na teritoriji svojih lokalnih samouprava imaju dvorce, vile i letnjikovce, u cilju očuvanja kulturne baštine.

Gojković je sa gradonačelnicima i predsednicima opština razgovarala o mogućnostima rekonstrukcije, kao i utvrđivanja namene ovih objekata. Potpredsednica Vlade je istakla da je projekat pokrenut kako bi se sagledalo stanje dvoraca, vila i letnjikovaca, koji imaju veliki potencijal i čijom obnovom i utvrđivanjem namene bi se stvorili uslovi za dalji razvoj kulturnih sadržaja i turizma. Gojković je naglasila da će uz ekspertsku pomoć Francuske biti napravljena studija izvodljivosti za 25 objekata, nakon čega će se krenuti u čitav proces.

Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja prethodno je popisala 118 takvih objekata koji su spomenici kulture ili se nalaze u statusu pod prethodnom zaštitom, a od ukupnog broja 82 su u državnoj svojini, od kojih se velika većina nalazi u lošem stanju.

Nakon popisivanja dvoraca, vila i letnjikovaca formirana je i međuresorna Radna grupa Vlade Srbije za analizu utvrđenog stanja pregledanja namene i korišćenje objekata, koju čine predstavnici resora kulture, turizma, građevine i privrede, koja će analizirati utvrđena stanja, predložiti namene i korišćenja ovih objekata.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Sombara, Srpske crnje, Bečeja, Novog Bečeja, Vrbasa, Temerina, Sečnja, Bačke Palanke, Beočina, Futoga, Vršca, Banje Koviljače, Aranđelovca, Ćuprije, Vrnjačke banje.

izvor: Ministarstvo kulture

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *