Петао Софроније данас пуни 74 године

На данашњи дан 1946. године први пут је приказан најпознатији петао на свету

Петао Софроније, један од ликова из анимираних филмова који испуњавају смехом детињства многих генерација, својим несланим шалама, незаустављивим причањем и смицалицама на рачун других животиња утрчао је у срца људи широм света 31. августа 1946. године.

Инспирација за лик Софронија настала је неколико година пре него што се овај харизматични петао званично појавио на екранима. Његови творци, Роберт Макимсон и Ворен Фостер, који су радили за филмску компанију „Варнер Брос“, већ почетком четрдесетих година пожелели су да осмисле цртаног јунака који ће носити особине Сенатора Клегорна.

Сенатор Клегорн био је популарни јунак који се тих година појављивао у радио емисијама Фреда Алена, а његов лик је тумачио Кени Делмар. Софроније је преузео многе фразе и изразе које је Клегорн говорио, док је јужњачки нагласак наследио од Шерифа, познатог лика из радио емисија тридесетих година прошлог века.

Глас је овом харизматичном петлу први дао Мел Бланк, „човек са хиљаду гласова“, познат по томе што је створио гласове многих анимираних ликова свог времена – Душка Дугоушка, Патка Даче, Твитија, Силвестера, Брзог Гонзалеса, али и многих других. Оно што Софронија разликује од осталих цртаних јунака јесте необично висок глас као и специфичан јужњачки нагласак.

Када је у питању домаћа синхронизација, на овим просторима Софронију је први живот удахнуо глумац Атељеа 212 Љубиша Бачић, који је свој глас позајмљивао свим крупним, а и понеким страшним ликовима из анимираних филмова као што су Попајев противник Баџа и Њупаџија из Штрумпфова.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=JBoIQHlqImI&feature=emb_logo

Високи петао познат по непрекидном брбљању

Софроније је приказан као високи, незграпни, петао са јужњачким нагласком – заправо он је највиши од свих „Луни Тунс“ ликова. Брбљив је, тврдоглав и склон несташлуцима. Живи на фарми у Луизијани са осталим животињама, а у филмовима је приказана њихова свакодневица пуна занимљивих догађаја, јурења и смицалица.

Често се у филмовима може уочити да Софроније воли да буде менторска фигура млађим и мањим ликовима од себе, што се посебно односи на малог Кобца коме говори фразе „Обрати пажњу сине“ и „Погледај ме када ти причам дечаче“.

https://youtu.be/hdkKy7oUHMg

Почетком 1949. године, Софроније је у једном од филмова почео да певуши песму „Цамптоњн Рацес“ Стивена Фостера. Наставио је да певуши ову песму и годинама касније, да би на крају она постала препознатљив звук у његовим филмовима.

Догодовштине са другим животињама на фарми

У највећем броју филмова нагласак је на Софронијевом ривалству са псом чуваром фарме. Интересантно је да заправо никада није приказано како је рат између њих двојице започео, али су приказане бројне смицалице које су један другом приређивали. Најчешће Софроније први почиње да смешта псу, али и пас је једнако вешт у одмазди и никад му не остане дужан.

Скоро сви анимирани филмови о Софронију почињу на исти начин – певушећи „Цамптоњн Рацес“ прикрада се кућици док пас спава, хвата га за реп и удара даском тачно осам пута. Пас затим креће да га јури, али Софроније лако побегне пошто је овај везан за кућицу. Након тога почињу међусобне подвале.

Уз Софронија и пса, на фарми живе и бројне друге животиње. Мачак Силвестер је још један Софронијев ривал, док су ту још и кокошка Мица, птић Кобац, Небојша, али и многе друге животиње које чине живот на фарми занимљивим и Софронију пружају извор инспирације за нове догодовштине.

 

https://youtu.be/h_jB09IQbvw

Софроније се појављује у укупно 29 краткометражних анимираних филмова који су направљени од 1946. до 1964. године, а све их је режирао Роберт Макимсон.

фото: Screenshot/Youtube/Tim Pittman
извор: данас.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *