Petao Sofronije danas puni 74 godine

Na današnji dan 1946. godine prvi put je prikazan najpoznatiji petao na svetu

Petao Sofronije, jedan od likova iz animiranih filmova koji ispunjavaju smehom detinjstva mnogih generacija, svojim neslanim šalama, nezaustavljivim pričanjem i smicalicama na račun drugih životinja utrčao je u srca ljudi širom sveta 31. avgusta 1946. godine.

Inspiracija za lik Sofronija nastala je nekoliko godina pre nego što se ovaj harizmatični petao zvanično pojavio na ekranima. Njegovi tvorci, Robert Makimson i Voren Foster, koji su radili za filmsku kompaniju „Varner Bros“, već početkom četrdesetih godina poželeli su da osmisle crtanog junaka koji će nositi osobine Senatora Klegorna.

Senator Klegorn bio je popularni junak koji se tih godina pojavljivao u radio emisijama Freda Alena, a njegov lik je tumačio Keni Delmar. Sofronije je preuzeo mnoge fraze i izraze koje je Klegorn govorio, dok je južnjački naglasak nasledio od Šerifa, poznatog lika iz radio emisija tridesetih godina prošlog veka.

Glas je ovom harizmatičnom petlu prvi dao Mel Blank, „čovek sa hiljadu glasova“, poznat po tome što je stvorio glasove mnogih animiranih likova svog vremena – Duška Dugouška, Patka Dače, Tvitija, Silvestera, Brzog Gonzalesa, ali i mnogih drugih. Ono što Sofronija razlikuje od ostalih crtanih junaka jeste neobično visok glas kao i specifičan južnjački naglasak.

Kada je u pitanju domaća sinhronizacija, na ovim prostorima Sofroniju je prvi život udahnuo glumac Ateljea 212 Ljubiša Bačić, koji je svoj glas pozajmljivao svim krupnim, a i ponekim strašnim likovima iz animiranih filmova kao što su Popajev protivnik Badža i Njupadžija iz Štrumpfova.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=JBoIQHlqImI&feature=emb_logo

Visoki petao poznat po neprekidnom brbljanju

Sofronije je prikazan kao visoki, nezgrapni, petao sa južnjačkim naglaskom – zapravo on je najviši od svih „Luni Tuns“ likova. Brbljiv je, tvrdoglav i sklon nestašlucima. Živi na farmi u Luizijani sa ostalim životinjama, a u filmovima je prikazana njihova svakodnevica puna zanimljivih događaja, jurenja i smicalica.

Često se u filmovima može uočiti da Sofronije voli da bude mentorska figura mlađim i manjim likovima od sebe, što se posebno odnosi na malog Kobca kome govori fraze „Obrati pažnju sine“ i „Pogledaj me kada ti pričam dečače“.

https://youtu.be/hdkKy7oUHMg

Početkom 1949. godine, Sofronije je u jednom od filmova počeo da pevuši pesmu „Camptonjn Races“ Stivena Fostera. Nastavio je da pevuši ovu pesmu i godinama kasnije, da bi na kraju ona postala prepoznatljiv zvuk u njegovim filmovima.

Dogodovštine sa drugim životinjama na farmi

U najvećem broju filmova naglasak je na Sofronijevom rivalstvu sa psom čuvarom farme. Interesantno je da zapravo nikada nije prikazano kako je rat između njih dvojice započeo, ali su prikazane brojne smicalice koje su jedan drugom priređivali. Najčešće Sofronije prvi počinje da smešta psu, ali i pas je jednako vešt u odmazdi i nikad mu ne ostane dužan.

Skoro svi animirani filmovi o Sofroniju počinju na isti način – pevušeći „Camptonjn Races“ prikrada se kućici dok pas spava, hvata ga za rep i udara daskom tačno osam puta. Pas zatim kreće da ga juri, ali Sofronije lako pobegne pošto je ovaj vezan za kućicu. Nakon toga počinju međusobne podvale.

Uz Sofronija i psa, na farmi žive i brojne druge životinje. Mačak Silvester je još jedan Sofronijev rival, dok su tu još i kokoška Mica, ptić Kobac, Nebojša, ali i mnoge druge životinje koje čine život na farmi zanimljivim i Sofroniju pružaju izvor inspiracije za nove dogodovštine.

 

https://youtu.be/h_jB09IQbvw

Sofronije se pojavljuje u ukupno 29 kratkometražnih animiranih filmova koji su napravljeni od 1946. do 1964. godine, a sve ih je režirao Robert Makimson.

foto: Screenshot/Youtube/Tim Pittman
izvor: danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *