Форум Креативна Европа

Форум Креативна Европа који се бави новим начинима међународне културне сарадње биће по први пут одржан у Новом Саду, 16. и 17. маја у културној станици Свилара и Историјском архиву града Новог Сада. У питању је програм Европске комисије за подршку сектору културе и аудиовизуелним делатностима, а у оквиру овогодишње теме „Релације: моћ културне сарадње“ биће отворена питања пројеката који подстичу сарадњу, борећи се против мржње, стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости.
Почетак дводневног програма и свечано отварање Форума биће одржано 16. маја у 11 часова у културној станици Свилара. Након тога, уследиће предавање на тему „Јавни простори и друштвена неједнакост“ о чему ће говорити гошћа из Шведске, из Агенције за уметност у јавном простору, Лена Фром. Она ће том приликом представити највећи јавни пројекат реализације уметности у јавном простору и историји Шведске.
Од 13.15х биће одржан панел на тему „Култура, сарадња и превазилажење стереoтипа“, док ће од 16 сати бити уприличена презентација програма Европске уније и других програма за суфинансирање пројеката у Историјском Архиву града Новог Сада.
Такође, 16. маја у 20 часова у културној станици Свилара биће отворена изложба „Турбулатор – генератор турбулентних пракси маргиналне уметности“. Изложба представља непредвидљиву уметност са различитим именима: арт бунт, уметност аутсајдера или самоуких, сирова уметности, неинституционална уметност. Паралелно са програмима у културној станици Свилара и Историјском архиву града Новог Сада, првог дана новосадског издања Форума Креативна Европа у ЕУ инфо Кутку сви заинтересовани, који су се пријавили на радионицу, сазнаће нешто више о теми „ПР установа и организација у култури на друштвеним мрежема“ коју ће водити Марија Стевуљевић (ЕУ инфо центар).
Панел на тему „Критичка мисао у култури и уметности“ отвориће програм Форума 17. маја од 11.45 у културној станици Свилара, где ће од 16 сатибити организована и радионица за запослене у установама и организацијама у култури под називом „Браинсторминг нових сарадњи на локалу“. У исто време, али у Историјском архиву града Новог Сада пријављени посетиоци имаће прилику да учествују у радионици на тему „Уметност за све или како укључити лица лишена слободе и малолетне преступнике у програме у култури“.
Ово су само неки од садржаја овогодишњег Форума Креативна Европа.
Форум Креативна Европа организован је кроз партнерства у три града, у Новом Саду, Нишу и Београду и подразумева едукацију, размену, укључивање и повезивање домаћих и иностраних професионалаца.
Програм Европске комисије за подршку сектору културе и аудиовизуелним делатностима реализује се у склопу платформе „Будућност Европе“ пројекта „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Деском Креативна Европа.
Обележавање стогодишњице Баухауса у оквиру „Будућности Европе“
Поводом стогодишњице почетка покрета Баухаус и његовог значаја за архитектонски развој нашег града, у оквиру платформе „Будућност Европе“ биће организовани програми који су посвећени промовисању модернистичког наслеђа Новог Сада. Тим поводом, стручњаци за Баухаус из Израела и Немачке ће са нашим студентима проучавати наслеђе као и нове начине интерпретације наслеђа, а резултат ће бити посебне шетње за грађане које ће бити одржане 25. и 26. маја.
Дан раније, 24. маја Скупштина Аутономне Покрајине Војводине први пут ће отворити своја врата Новосађанима који ће на тај начин моћи да се упознају са модернистичким наслеђем.„Шетња“ кроз Скупштину АП Војводине биће поновљена и 31. маја. Цео пројекат се реализује у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада, Гете институтом и Амбасадом Израела у Новом Саду, захваљујући којој ће, 20. маја у културној станици Свилара бити отворена изложба „Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву“.
Сви грађани заинтересовани за шетњу кроз Скупштину Аутономне Покрајине Војводине могу се пријавити путем линка, док ће пријаве за „Шетње“ 25. и 26. маја бити отворене следеће недеље.
Платформа „Будућност Европе“, обухватиће и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који ће имати прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града.Конференција „Будућност Европе“ бави се проналажењем нових наратива за Европу и истражује улогу уметности културе у спречавању негативних социјалних тенденција у ЕУ. У том контексту се, са културним радницима и ствараоцима истражују модели будућег развоја Европе.
У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а целокупан програм платформе доступан је на

sledećem linku.

 

извор: Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *