У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ

Дан сећања на страдале у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију обележен је комеморативним скуповима у командама, јединицама и установама Војске Србије и полагањем венаца и цвећа крај спомен-обележја погинулим цивилима и припадницима Војске Југославије

Дана сећања на погинуле у НАТО агресији, 24. марта обележен је у касарни „Југовићево“ централни комеморативним скупом  јединица из гарнизона Нови Сад.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић нагласио је да је 24. март 1999. један од најтежих и најтрагичнијих дана како у историји Србије, тако и нашег града, јер  су тада у Новом Саду срушена сва три моста,  сравњена је са земљом зграда Телевизије Нови Сад,  више од  десет пута је гађана Рафинерија, а у неселективном бомбардовању стамбених и јавних зграда је било много цивилних и војних жртава.

„Никада, упркос томе што је прошло је 24 године од НАТО агресије, не треба да заборавимо шта нам је учињено у тих 78 дана. Никада нећемо заборавити какве су нам муке и штету нанели рушитељи Новог Сада, никада нећемо заборавити невине жртве те бездушне агресије коју смо претрпели током НАТО агресије“, поручио је градоначелних Ћурић.

Нови Сад ће чувати сећања на све невине жртве, али и све храбре учеснике као у одбрани тало и обнови наше земље и порушених градова. Ипак, наша је заједничка обавеза очување мира и стабилности, као суштинске и исконске потребе целог човечанства, јер  без мира ништа не бисмо могли постићи – рекао је Милан Ђурић.

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, положио је у име Покрајинске владе венац на спомен-обележје страдалима у НАТО агресији на нашу земљу, која је почела 24. марта 1999. и трајала 78 дана, и том приликом рекао да трагичан губитак људских живота и огромна материјална страдања у целој земљи, не смеју никада пасти у заборав, иако је мир императив, првенствено због генерација које долазе.

„Штета коју је наша земља тада претрпела је била огромна. У нападима је погинуло између 1.500 и 2.000 људи, а 6.000 је рањено“, подсетио је потпредседник Ћурчић и додао да је на нашу земљу пало 25.000 тона експлозива, порушено је шест стотина мостова, 300 школа и преко 1.500 цивилних  објеката.

„Напад на нашу државу је био неселективан и отворен. У име свих оних који су дали животе за слободу ове државе – оних који су се борили и оних који су невино страдали – наша је обевеза и обавеза свих будућих генерација да им одамо почаст на данашњи дан“ – рекао је командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић, нагласивши да не смемо да заборавимо нанету неправду и страдања која су нас задесила у тих 78 дана.

„Важно је да не заборавимо наше погинуле саборце и све грађане наше земље који су дали живот за слободу коју ми данас уживамо“, истакао је генерал Насковић и додао да је војска Савезне Републике Југославије тада оправдала поверење својих грађана, а да Војска Србије оправдава поверење данас.

Поред градоначелника, венце на спомен обележје положиле су делегације гарнизона Нови Сад, Покрајинске владе, Јужно-бачког управног округа, Удружења ваздухопловаца Војводине, ОРВС-а Града Новог Сада, СУБНОР-а Нови Сад и АП Војводине, Удружења ветерана органа безбедности и војне полиције, као и породице погинулих припадника Војске Србије.

 

Фото: Дарко Дозет

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *