U NOVOM SADU OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA POGINULE U NATO AGRESIJI

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju obeležen je komemorativnim skupovima u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije i polaganjem venaca i cveća kraj spomen-obeležja poginulim civilima i pripadnicima Vojske Jugoslavije

Dana sećanja na poginule u NATO agresiji, 24. marta obeležen je u kasarni „Jugovićevo“ centralni komemorativnim skupom  jedinica iz garnizona Novi Sad.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naglasio je da je 24. mart 1999. jedan od najtežih i najtragičnijih dana kako u istoriji Srbije, tako i našeg grada, jer  su tada u Novom Sadu srušena sva tri mosta,  sravnjena je sa zemljom zgrada Televizije Novi Sad,  više od  deset puta je gađana Rafinerija, a u neselektivnom bombardovanju stambenih i javnih zgrada je bilo mnogo civilnih i vojnih žrtava.

„Nikada, uprkos tome što je prošlo je 24 godine od NATO agresije, ne treba da zaboravimo šta nam je učinjeno u tih 78 dana. Nikada nećemo zaboraviti kakve su nam muke i štetu naneli rušitelji Novog Sada, nikada nećemo zaboraviti nevine žrtve te bezdušne agresije koju smo pretrpeli tokom NATO agresije“, poručio je gradonačelnih Ćurić.

Novi Sad će čuvati sećanja na sve nevine žrtve, ali i sve hrabre učesnike kao u odbrani talo i obnovi naše zemlje i porušenih gradova. Ipak, naša je zajednička obaveza očuvanje mira i stabilnosti, kao suštinske i iskonske potrebe celog čovečanstva, jer  bez mira ništa ne bismo mogli postići – rekao je Milan Đurić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, položio je u ime Pokrajinske vlade venac na spomen-obeležje stradalima u NATO agresiji na našu zemlju, koja je počela 24. marta 1999. i trajala 78 dana, i tom prilikom rekao da tragičan gubitak ljudskih života i ogromna materijalna stradanja u celoj zemlji, ne smeju nikada pasti u zaborav, iako je mir imperativ, prvenstveno zbog generacija koje dolaze.

„Šteta koju je naša zemlja tada pretrpela je bila ogromna. U napadima je poginulo između 1.500 i 2.000 ljudi, a 6.000 je ranjeno“, podsetio je potpredsednik Ćurčić i dodao da je na našu zemlju palo 25.000 tona eksploziva, porušeno je šest stotina mostova, 300 škola i preko 1.500 civilnih  objekata.

„Napad na našu državu je bio neselektivan i otvoren. U ime svih onih koji su dali živote za slobodu ove države – onih koji su se borili i onih koji su nevino stradali – naša je obeveza i obaveza svih budućih generacija da im odamo počast na današnji dan“ – rekao je komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković, naglasivši da ne smemo da zaboravimo nanetu nepravdu i stradanja koja su nas zadesila u tih 78 dana.

„Važno je da ne zaboravimo naše poginule saborce i sve građane naše zemlje koji su dali život za slobodu koju mi danas uživamo“, istakao je general Nasković i dodao da je vojska Savezne Republike Jugoslavije tada opravdala poverenje svojih građana, a da Vojska Srbije opravdava poverenje danas.

Pored gradonačelnika, vence na spomen obeležje položile su delegacije garnizona Novi Sad, Pokrajinske vlade, Južno-bačkog upravnog okruga, Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine, ORVS-a Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad i AP Vojvodine, Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije, kao i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

 

Foto: Darko Dozet

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *