PREDSTAVNICI ROMSKE ZAJEDNICE NA PRIJEMU U GRADSKOJ KUĆI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa predstavnicima romske zajednice sa teritorije Grada Novog Sada, a povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma. Sa njim su razgovarali pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma Novi Sad Ljiljana Mihajlović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Ninoslav Jovanović, kao i mnogobrojni predstavnici škola, fakulteta i medija, Nacionalne službe za zapošljavanje, studenti, sportisti i predstavnici Nacionalnog saveta Roma, a neki od sagovornika su bili iz drugih opština poput Subotice, Sremskih Karlovaca, Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Sombora. Tema sastanka je bila položaj Roma u AP Vojvodini sa akcentom na obrazovanje i učešće romske zajednice u svim sferama društvenog i javnog života, s posebnim osvrtom na Novi Sad.

– Hvala našim prijateljima, ne mogu da kažem gostima, na veoma korisnom i sadržajnom razgovoru i čestitam svim Romima u Srbiji Svetski dan Roma. Taj datum je bio povod da se sastanemo i razgovaramo, ne samo sa sa predstavnicima romske zajednice iz Novog Sada, već i iz drugih krajeva Srbije, pa sam tako sa saradnicima imao privilegiju da razmenim iskustva sa Romima i Romkinjama iz Bujanovca, Odžaka, Subotice, Stare Pazove, Beočina, Beograda, Sremskih Karlovaca, Sombora i drugih opština. U odnosu na prošli sastanak, vidim napredak u položaju romske zajednice, od lokalnog nivoa do državnog. Što se tiče Novog Sada, mogu da istaknem formiranje Kancelarije za inkluziju Roma, zatim otvaranje novog radnog mesta u Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu, a to je mesto pomoćnika načelnika koji je posvećen pitanjima inkluzije Roma, pored toga, Skupština Grada je donela Lokalni akcioni plan o inkluziji Roma, a radi se zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava na osnaživanju i poboljšanju položaja Roma prilikom zapošljavanja. Oduševljen sam mladim vrhunskim studentima koji su takođe bili na ovom sastanku, želim im uspešne akademske karijere i da imaju iste uslove, kao i drugi studenti. Drago mi je i da smo napokon promenili spomen tablu na Keju žrtva racije, koja je decenijama bila trn u oku romskoj populaciji. Mi ovde živimo decenijama i vekovima zajedno, i verujem da će naši odnosi biti unapređivani u budućnosti – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović koja je predvodila romsku delegaciju je istakla važnost Međunarodnog dana Roma, jer se tog datuma u celom svetu usmerava pažnja ka romskoj populaciji, kako bi bio vidljiviji njihov status, obrazovanje i položaj u društvu.

– Poslednjih godina se uočava veliki napredak u poboljšanju položaja članova romske zajednice. Razumevanje je ključan opis za ono što vlada, kako među nama u zajednici, tako i u odnosu Grada Novog Sada na čelu sa gradonačenikom Milošem Vučevićem prema romskoj nacionalnoj zajednici. Istorijski važan momenat za nas je bio menjanje pogrdnog natpisa na spomen-ploči na Keju žrtava racije, o čemu su pripadnici romske nacionalnosti decenijama sanjali – naglasila je Jelena Jovanović koja je gradonačelniku u znak zahvalnosti, dodelila Plaketu za doprinos unapređivanju položaja romske zajednice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *