ПРЕДСТАВНИЦИ РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА ПРИЈЕМУ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се у Градској кући са представницима ромскe заједницe са територије Града Новог Сада, а поводом 8. априла – Међународног дана Рома. Са њим су разговарали покрајинска посланица Јелена Јовановић, директорка Канцеларије за инклузију Рома Нови Сад Љиљана Михајловић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права Нинослав Јовановић, као и многобројни представници школа, факултета и медија, Националне службе за запошљавање, студенти, спортисти и представници Националног савета Рома, а неки од саговорника су били из других општина попут Суботице, Сремских Карловаца, Сремске Митровице, Старе Пазове и Сомбора. Тема састанка је била положај Рома у АП Војводини са акцентом на образовање и учешће ромске заједнице у свим сферама друштвеног и јавног живота, с посебним освртом на Нови Сад.

– Хвала нашим пријатељима, не могу да кажем гостима, на веома корисном и садржајном разговору и честитам свим Ромима у Србији Светски дан Рома. Тај датум је био повод да се састанемо и разговарамо, не само са са представницима ромске заједнице из Новог Сада, већ и из других крајева Србије, па сам тако са сарадницима имао привилегију да разменим искуства са Ромима и Ромкињама из Бујановца, Оџака, Суботице, Старе Пазове, Беочина, Београда, Сремских Карловаца, Сомбора и других општина. У односу на прошли састанак, видим напредак у положају ромске заједнице, од локалног нивоа до државног. Што се тиче Новог Сада, могу да истакнем формирање Канцеларије за инклузију Рома, затим отварање новог радног места у Градској управи за социјалну и дечју заштиту, а то је место помоћника начелника који је посвећен питањима инклузије Рома, поред тога, Скупштина Града је донела Локални акциони план о инклузији Рома, а ради се заједно са Министарством за људска права на оснаживању и побољшању положаја Рома приликом запошљавања. Одушевљен сам младим врхунским студентима који су такође били на овом састанку, желим им успешне академске каријере и да имају исте услове, као и други студенти. Драго ми је и да смо напокон променили спомен таблу на Кеју жртва рације, која је деценијама била трн у оку ромској популацији. Ми овде живимо деценијама и вековима заједно, и верујем да ће наши односи бити унапређивани у будућности – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић која је предводила ромску делегацију је истакла важност Међународног дана Рома, јер се тог датума у целом свету усмерава пажња ка ромској популацији, како би био видљивији њихов статус, образовање и положај у друштву.

– Последњих година се уочава велики напредак у побољшању положаја чланова ромске заједнице. Разумевање је кључан опис за оно што влада, како међу нама у заједници, тако и у односу Града Новог Сада на челу са градоначеником Милошем Вучевићем према ромској националној заједници. Историјски важан моменат за нас је био мењање погрдног натписа на спомен-плочи на Кеју жртава рације, о чему су припадници ромске националности деценијама сањали – нагласила је Јелена Јовановић кoja je градоначелнику у знак захвалности, доделила Плакету за допринос унапређивању положаја ромске заједнице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *