Нови Сад добија „Музеј 20 21“

24.12 Osniva se Muzej 2021

Скупштина АП Војводине на недавном заседању донела је  одлуку  да се у Новом Саду оснује „Музеј 20 21“ који ће се, између осталог, бавити „приватним животом Новог Сада и Војводине“ у 20. и почетком 21. века. Ова одлука је донета и да би се употпунили недостајући изложбени простори, јер ће Нови Сад 2021. године бити Европска престоница културе.

Нови Сад добија „Музеј 20 21“ посвећен стрипу, филму, року, попу, шлагерима…

Музеј ће се налазити у садашњем Студију М, као и у згради поред, где је смештен Радио Нови Сад, у око 3.000 квадрата, пише 021.

Опозициони посланици су питали да ли уопште има потребе да се оснује један овакав музеј, када Музеј Војводине, Позоришни музеј и Музеј града Новог Сада већ прикупљају артефакте 20. века, док се 21. век још не сматра историјом. Навели су и да низ институција културе има проблем са недостатком простора, а сада ће се оснивати нова институција.

Премијер Покрајинске Владе Игор Мировић је навео да ће Студио М и даље бити концертни простор, односно Покрајина ће уложити новац да се тај простор поново опреми за наступе музичара и друге културне програме. Говорећи о згради коју сада користи Радио Нови Сад, он је навео да простори у Музеју Војводине и Музеју града нису довољни да се на ултрамодеран начин представи сво богатство културне традиције у 20. веку. Мировић је рекао и да ће се у новом музеју налазити музеј стрипа, филмска грађа „Неопланта филма“ и „Звезда филма“ која ће се у 2020. години дигитализовати, за шта је издвојено 40 милиона динара. Такође, у овом музеју ће бити и садржаји као што су кутак Вељка Петровића, Александра Тишме, Драшка Ређепа и других.

– Биће места за модерно стваралаштво. Можда ће некоме бити смешно, али у Новом Саду је настао шлагер и ми то не баштинимо, настала је и поп музика коју исто тако не баштинимо, као и снажна традиција рок музике коју такође не баштинимо. То не може бити у техничко-технолошком, као и музиолошком смислу изложено у Музеју Војводине или Музеју Новог Сада гледајући њихов простор, као и постојеће поставке. Ово о чему говорим мора да буде у ултрамодерном простору који подразумева дигиталне форме, односно савремени начин презентовања за шта нема могућности у постојећим музејским просторима – објашњава Мировић.

Посланици су навели да ово што најављује Мировић не постоји у документима о којима су они расправљали на заседању.

За сада није познато када ће „Музеј 20 21“ прорадити и колико би то коштало, јер прво треба да се уради пројекат будућег музеја, а и Радио Нови Сад мора да се пресели у нову зграду на Мишелуку.

У одлуци о оснивању новог музеја наведено је да ће у буџету Војводине за трошкове „Музеја 20 21“ бити опредељено 2.362.000 динара за плате и накнаде.

Извор: 021, новисад.цом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *