Novi Sad dobija „Muzej 20 21“

24.12 Osniva se Muzej 2021

Skupština AP Vojvodine na nedavnom zasedanju donela je  odluku  da se u Novom Sadu osnuje „Muzej 20 21“ koji će se, između ostalog, baviti „privatnim životom Novog Sada i Vojvodine“ u 20. i početkom 21. veka. Ova odluka je doneta i da bi se upotpunili nedostajući izložbeni prostori, jer će Novi Sad 2021. godine biti Evropska prestonica kulture.

Novi Sad dobija „Muzej 20 21“ posvećen stripu, filmu, roku, popu, šlagerima…

Muzej će se nalaziti u sadašnjem Studiju M, kao i u zgradi pored, gde je smešten Radio Novi Sad, u oko 3.000 kvadrata, piše 021.

Opozicioni poslanici su pitali da li uopšte ima potrebe da se osnuje jedan ovakav muzej, kada Muzej Vojvodine, Pozorišni muzej i Muzej grada Novog Sada već prikupljaju artefakte 20. veka, dok se 21. vek još ne smatra istorijom. Naveli su i da niz institucija kulture ima problem sa nedostatkom prostora, a sada će se osnivati nova institucija.

Premijer Pokrajinske Vlade Igor Mirović je naveo da će Studio M i dalje biti koncertni prostor, odnosno Pokrajina će uložiti novac da se taj prostor ponovo opremi za nastupe muzičara i druge kulturne programe. Govoreći o zgradi koju sada koristi Radio Novi Sad, on je naveo da prostori u Muzeju Vojvodine i Muzeju grada nisu dovoljni da se na ultramoderan način predstavi svo bogatstvo kulturne tradicije u 20. veku. Mirović je rekao i da će se u novom muzeju nalaziti muzej stripa, filmska građa „Neoplanta filma“ i „Zvezda filma“ koja će se u 2020. godini digitalizovati, za šta je izdvojeno 40 miliona dinara. Takođe, u ovom muzeju će biti i sadržaji kao što su kutak Veljka Petrovića, Aleksandra Tišme, Draška Ređepa i drugih.

– Biće mesta za moderno stvaralaštvo. Možda će nekome biti smešno, ali u Novom Sadu je nastao šlager i mi to ne baštinimo, nastala je i pop muzika koju isto tako ne baštinimo, kao i snažna tradicija rok muzike koju takođe ne baštinimo. To ne može biti u tehničko-tehnološkom, kao i muziološkom smislu izloženo u Muzeju Vojvodine ili Muzeju Novog Sada gledajući njihov prostor, kao i postojeće postavke. Ovo o čemu govorim mora da bude u ultramodernom prostoru koji podrazumeva digitalne forme, odnosno savremeni način prezentovanja za šta nema mogućnosti u postojećim muzejskim prostorima – objašnjava Mirović.

Poslanici su naveli da ovo što najavljuje Mirović ne postoji u dokumentima o kojima su oni raspravljali na zasedanju.

Za sada nije poznato kada će „Muzej 20 21“ proraditi i koliko bi to koštalo, jer prvo treba da se uradi projekat budućeg muzeja, a i Radio Novi Sad mora da se preseli u novu zgradu na Mišeluku.

U odluci o osnivanju novog muzeja navedeno je da će u budžetu Vojvodine za troškove „Muzeja 20 21“ biti opredeljeno 2.362.000 dinara za plate i naknade.

Izvor: 021, novisad.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *