Најновији трендови у коришћењу протеина из квасца: Да ли су замена за традиционалне изворе протеина?

Колико често се бавимо размишљањима на тему шта је то што је од изузетног значаја за правилно функционисање нашег огранизма, и без чега он не би био у стању да нам омогући да неометано радимо све што иначе у току дана и радимо? Врло ретко, зар не? 

Овај текст је намењен освештавању важности протеина као једног од есенцијалних органских молекула без којег наше ћелије и цео наш организам не би могао да ради на начин који нам осигурава да будемо активни и функционални. 

Важност протеина за функционисање организма

Есенцијални за рад нашег организма, протеини се називају и основом живота јер важе за основни градивни материјал наших ткива, а поред тога, протеини су и сировина којом наше тело синтетише разноврсне супстанце са посебним физиолошким функцијама. 

Улога протеина у нашим организмима је вишеструка. 

Изградња и одржавање мишићне масе је једна од њих, а поред тога, захваљујући протеинима постоје наши мишићи, као и коса, кожа, кости, нокти и сви наши унутрашњи органи. Протеини су заједнички именитељ код ензима који су катализатори хемијских реакција и код антитела која су протеинске структуре и кључни су за борбу против инфекција. 

Оно што је врло занимљиво и важно знати у вези протеина јесте то да се састоје од есенцијалних и неесенцијалних аминокиселина, а када је реч о неесенцијалним аминокиселинама, наш организам их не производи и неопходно је да их уносимо кроз храну или суплементацију. Са друге стране, протеини нам помажу у производњи енергије, како бисмо имали снаге и елена за посао, бригу о породици и за обављање свакодневних активности којима се бавимо. Поред свега наведеног, протеини нам омогућавају јак имуни систем, заслужни су за регулацију хормона, укључујући хормоне одговорне за раст, метаболизам, регулацију апетита, као и хормоне који регулишу функцију штитне жлезде и ниво глукозе у крви.

Које врсте протеина постоје?

Општепозната подела протеина јесте на протеине биљног и животињског порекла, међутим, постоје и протеини микробног и синтетичког порекла.

Када је реч о протеинима животињског порекла, они се налазе риби, јајима, месу, млеку и млечним производима. У даљој прошлости, били смо сигурнији у њихову неконтаминираност услед далеко мање употребе најразличитијих додатака који утичу на што краћи циклус производње животињских намирница. Међутим, иако ова врста протеина садржи све есенцијалне и неесенцијалне аминокиселине, услед велике потражње за храном и великом применом концентрата и антибиотика у узгоју животиња, постоји реална опасност од контаминације. 

 

Протеини које долазе из биљних извора највише су концентровани у махунаркама, житарицама, воћу, поврћу и орашастим плодовима. Ова храна је често заступљена у веганској и вегетаријанској исхрани, јер је ово савршен извор протеина иако се овде не уноси потпуни аминокиселински профил. Као и код узгоја животиња, и у биљној производи се јавила потреба за што краћим циклусима производње, па су пестициди често коришћени.  

 

Како је додавање пестицида и антибиотика широко заступљена пракса, одлична вест је та да је у протеинима микробном порекла и протеинима синтетичког порекла ово изузето.

Протеини микробног порекла добијају се из микроорганизама  као што су квасац, алге или бактерије. Ово важи за све популарнију алтернативу животињским протеинима јер имају мноштво здравствених бенефита и утичу на очување ресурса планете. Као што смо и навели, постоје и протеини синтетичког порекла, а они се добијају у лабораторији или кроз генетички инжењеринг. Одликују их специфичне карактеристике и функције, а могу се користити и у различитим индустријским и медицинским апликацијама.

 

Зашто се јавља недостатак протеина у исхрани? 

 

Континуирани пораст популације доводи до смањења залиха хране која се добија природним путем. У вези са тим, ради се на рапидном убрзању у производњи животињских производа и производа биљног порекла, а све то уз употребу супстанци које контаминирају протеине. Да би се што више произвело, скраћује се процес који је природно неопходан за производњу, па уколико храна није органског порекла – тада је изложеност бројним хемикалијама, нажалост, врло извесна. Биљке које важе за извор биљних протеина на удару су због климатских промена које ометају њихов природни развој, па је и ова врста протеина драстично мање присутна. Недостатак протеина у исхрани се јавља и због недовољно адекватне инфраструктуре неопходне за производњу, складиштење и дистрибуцију хране, а све наведно доводо до бројних негативних последица као што је виша цена хране, нутритивни дефицити и слабије здравље људи. 

 

Због овога, рад на развоју одрживих протеинских извора је итекако значајан, јер таква врста протеина може да предупреди све штетности које недовољан унос протеина проузрокује. 

 

До чега доводи недостатак протеина?

 

Мноштво здравствених тегоба проистиче из недовољног уноса протеина.

Са овим проблемима се вегани и вегетаријанци често сусрећу, а слабосту у мишићима, губитак мишићне масе, константан умор и анемија су само неки од њих. Мањак протеина у организму доводо до тежег зарастања рана, недовољно добог квалитета косе и ноктију, као и до слабијег имуног система и депресије. Бројни органи тада не функционишу на адекватан начин, па се тако могу јавити компликације у вези са јетром, као и дијабетес типа 1 и 2. 

 

Протеин из квасца као здрава алтернатива за традиционалне изворе протеина

 

Захваљујући развоју науке и технологије, данас протеин добијамо из квасца. Протеини из квасца су протеински прах који има изузетно високу концентрацију протеина у себи – у 100г оваквог протеинског праха има више од 80г протеина. 

 

Добробит протеина из квасца потврђује и амерички часопис Фоод Навигатор, у којем се наводи следеће:

“Као јединствени микробни протеин, протеин из квасца може не само обезбедити сличну нутритивну вредност као животињски протеин, већ и решити проблеме у вези са биљним протеинима као што су генетска модификација и недостатак ресурса земљишта. Верујемо да је протеин из квасца један од најбољих алтернативних извора протеина на светском тржишту.”

 

На тржишту је тренутно доступан производ који важи за револуционарно решење за све припаднике фитнес популације, вегане, вегетаријанце, али и све остале који желе да кроз суплементацију унесу квалитетан протеин, који је посан и вегански. Протеин из квасца СМАРТЕИН® добија се кроз ферментацију квасца Саццхаромyцес церевисиае где се као супстрат користи меласа која потиче из трске и цвекле. 

 

Овакав начин производње је еколошки прихватљив и одржив и у потпуном складу са принципима зелене индустрије. Производња не подлеже генетским модификацијама, а производ не садржи шећер нити алергене.

Шта је још важно нагласити код СМАРТЕИН® протеина?

Овај производ садржи комплетан аминокиселински профил јер садржи све есенцијалне и неесенцијалне аминокиселине. Његов квалитет је оцењен највишом оценом, што значи да има ПДЦААС вредност 1. Лако се раствара у води, не доводи до непријантности као што је надимање услед конзумације протеина без обзира на дужину његовог континуираног коришћења. Као производ са високом концентрацијом БЦАА, СМАРТЕИН® протеин је фантастичан избор баш за све, а уз њега је изградња и одржавање мишићне масе брза и ефикасна. 

При конзумацији овог производа, можете бити апсолутно безбедни јер је СМАРТЕИН® протеин регистрован и одобрен за употребу од стране Министарства здравља Републике Србије.

 

 

Производ је доступан у два укуса – неутрал и чоколада, а можете га купити на сајту Пхарма Интеллигенце, у свим продавницама здраве хране Био Уна, као и у Протеини СИ радњама. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *